Kodumaise kevadõie saab kätte sentide eest

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ajal, mil koduaia tulbid ja nartsissid alles sätivad end õitsema, algavad kasvuhoonetes kasvatatud õite hinnad pealinna lillelettidel 10 sendist.

Pealinna ilmselt ühes kõige tuntumas lillemüügikohas Jaani kiriku juures on enamik lette tulpe ja nartsisse täis. Jagub nii müüjaid kui ka ostjaid. «Need on kõik kasvuhoonest pärit, sest ega õuest pole praegu midagi võtta,» rääkis Pääskülas lilli kasvatav Ene Alamaa.

Tema sõnul on praegu kodumaiseid õisi vähe, sest suuremad kasvatajad on oma saagi juba ära müünud ning praegu müüvad kevadlilli vaid väikekasvatajad. «Ega poest kodumaist tulpi või nartsissi praegu leia,» kinnitas ta. Tulpide hinnad algavad 20 sendist ja mida kirevam ja uhkem on õis, seda kallim see on. Nartsisside puhul määrab hinna pikkus, lühemad on 30 senti ja pikemad 50. Lisaks neile on lillelettidel müügil ka krookuse, sinilille ja märtsikellukese kimbud, aga ka pajuoksad.

Balti jaama turul on kevadlillede valik olematu, kimbuke märtsikellukesi ja teine sinililli. Märksa rikkalikum ja ilusam valik on nn Rohelisel turul, mis asub sealsamas kõrval. Matsi talu kioski müüja kinnitusel on mõned nende tulbid ja nartsissid kasvanud juba avamaal, kuid olnud kas kile või katteloori all. «Peenra pealt ei saa veel midagi,» oli ta veendunud. Nende nartsisside hinnad algavad 10 sendist.

Viru tänava lillemüüja Merle sõnul on tema tulbid pärit Hollandist. «Eestis on suurtel kasvatajatel praegu lõikuse vahe. Uued kodumaised õied tulevad emadepäevaks,» rääkis ta. Lillemüüja sõnul on kasvuhoonetulp, olgu see siis pärit Eestist või Hollandist, märksa tugevam ja püsib vaasis kauem. «Peenralt võetud tulbiõis on vaasis ilus päeva või paar, kasvuhoone oma aga paar nädalat,» tõi ta näite. Lillemüüja arvates on kodumaiste lillede hind praegu nii madal seetõttu, et kõik kasvatajad püüavad enne suure sooja saabumist lilled maha müüa. «Kui palavaks läheb, siis lähevad need õied liiga lahti,» selgitas naine.

 

Tulp

Nartsiss

Sinilill

Märtsikelluke

Krookus

Jaani kiriku lilleletid

20, 50, 60, 70 senti

30, 40, 50 senti

1, 1,5,  3 eurot kimp

2 eurot kimp

1 euro kimp

Balti jaama turg

 

 

60 senti kimp

1 euro kimp

 

Roheline turg

20, 40, 60, 80 senti

10, 15, 20 senti

 

 

 

Viru tänav

50, 70 senti

 3 eurot 10 tk

 

 

 

Tallinna keskturg

70 senti

 

1,50 kimp

1,50 kimp

 

Lasnamäe vana turg

50, 80 senti

30 senti

 

 

 

Tartu kaubamaja esine

60, 70 senti

30 senti

 

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles