Uuring: naised leevendavad majanduslanguse stressi ostlemisega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring: naised leevendavad majanduslanguse stressi ostlemisega
Uuring: naised leevendavad majanduslanguse stressi ostlemisega Foto: SCANPIX

Suurbritannias tehtud uuring näitas, et naised leevendavad majanduslangusest tekkinud pingeid ja stressi ostlemisega.

Teadlaste sõnul tegelevad naised kriisiolukordade ajal ostlemisega rohkem, kui tavaliselt, kirjutab LiveScience.

Uuring näitas, et 45 protsenti naistest kardab finantsolukorra halvenemist ning 75 protsendi arvates peavad nad oma kulutusi millalgi vähendama hakkama.

Kuid 79 protsenti sõnas, et plaanivad kulutada raha niikaua, kuni seda neil jätkub, sest see tekitab lühiajaliselt hea enesetunde.  

Uuringus osalenud naistest 40 protsenti tunnistasid, et leevendavad majanduslanguse pingeid ostlemise ja ülekulutamise abil. 60 protsendi sõnul on ostlemine heaks ettekäändeks, et  sellega oma tuju tõsta.

«Selline ebaratsionaalne, kompensatoorne ostlemine aitab emotsioone rahustada ja heaolutunnet tekitada,» selgitas uuringu autor Karen Pine.

Pine jätkas, et ostlemine on asendustegevus, millega ka kompneseeritakse ka emotsionaalseid puudujääke. Paljude uurijate arvates on rahuldamata vajaduste ja ostusõltuvuse vahel seos.

Kuid liigostlemine ei ole ainult naiste probleem. 2006. aastal USAs tehtud uuring näitas, et emotsionaalseid oste teevad kuus protsenti naistest ja 5,5 protsenti meestest.

«Selline kompensatoorne käitumine võib kriisiaegadel võimenduda. Naised kardavad, kas ja kuidas nad kriisis hakkama saavad ning kui kauaks neil raha jätkub. Raha pärast muretsemine paneb naisi rohkem kulutama,» selgitas uurija.

Ta jätkas, et ostlemine on emotsioonidest tingitud harjumus, mis võib muutuda sõltuvuseks ning lõpuks tuua kaasa vaimse tervise probleeme.

«Uuringus paljastus, et emotsionaalse ostlemisega tegelenud naised tundsid pärast seda kas kahetsust, süütunnet või häbi. Ka oli neil kahju kulutatud rahast. Need märgid aga viitavad samuti sõltuvusele,» selgitas Pine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles