Rootsi müüs dioksiini sisaldavat lõhet

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõhe.
Lõhe. Foto: Liis Treimann/Postimees

Uuringu kohaselt on Rootsi eksportinud euroliidu riikidesse sadu tonne lõhet, mis võib sisaldada mürgist ainet dioksiini.

Alates 2002. aastast on Rootsi ametivõimudel kohustus teavitada tarbijaid mürgise aine dioksiini leidumisest Läänemerest pärit lõhedest, kirjutab Local. Läänemere lõhe eksportimine teistesse Euroopa Liidu riikidesse oli toona keelatud. Rootsi TV saate Uppdrag andmetel aga jätkus lõhe eksport sellegipoolest.

Kuna kala müüdi üle Euroopa, siis pole vastavate riikide terviseasutustel kohustust teavitada tarbijaid, kui palju kala võib inimene süüa, et see ei ohustaks ta tervist.

«Erinevus võrreldes hobuseliha skandaaliga on selles, et kalal on pikaaegne mõju tervisele,» selgitas Rootsi toiduameti esindaja Pontus Elvingsson.

Vastav seadus hakkas kehtima 2002. aastal, kui euroliit avalikustas reeglid, kui palju dioksiini võib olla erinevates toitudes. Dioksiini seostatakse vähitekkega ja teadlased tõestasid, et liigne dioksiin pärsib viljakusvõimet. EL tegi  Rootsile erandi tingimusel, et ametivõimud teavitavad inimesi võimalikust terviseriskist. Üheks selliseks soovituseks oli, et rasedad ja lapsed ei tohiks süüa Läänemerest püütud lõhet rohkem kui kaks-kolm korda aastas.

Ka piirangute ajal jätkasid kalurid lõhepüüki Läänemerest. Mullu püüdsid Rootsi kalurid Läänemerest  250 tonni lõhet. STV leidis  vähemalt kaks hulgimüüjat, kes eksporisid illegaalselt kala Taani ja Prantsusmaale.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles