Rahvaliit läheb koalitsioonikõnelustele tulumaksu tõstmise ettepanekuga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvaliit peab lisaks kärpimisele vajalikuks eraisiku tulumaksu tõusu.
Rahvaliit peab lisaks kärpimisele vajalikuks eraisiku tulumaksu tõusu. Foto: Caro / Scanpix

Rahvaliit peab võimalikul koalitsiooni minekul oluliseks mitmeid kulukaid põhimõtteid, mille nimel ollakse valmis paari protsendi võrra tõstma üksikisiku tulumaksu.

Rahvaliidu aseesimees Kajar Lember saatis erakonnakaaslastele lähtekohad, mida soovitakse koalitsiooni minnes järgida: näiteks soovitakse suurendada omavalitsuste tulubaasi, hoiduda mitmesuguste toetuste kärpest ja tõsta tulumaksuvaba miinimumi.

«Nende seisukohtade ja põhimõtete järgi käitumine tähendab suure tõenäosusega, et ainult kulude kärpimisega hakkama saada ei ole võimalik ning selgelt on vaja 2010. aasta kontekstis suurendada ka riigi tulude poolt,» selgitab Lember kirjas.

«See tähendab, et Reformierakond peab mõistma maksupoliitika muutmise vajadust ning tõenäoliselt me ei pääse lisaks kokkuhoiule ja mittemaksulistele tuludele ka vähemalt paariprotsendilisest üksikisiku tulumaksu tõstmisest.»

Lember lisab, et tema arvates on Eesti riigil tõeline probleem rahavoogudega ehk sisuliselt on riigil käes reaalne likviidsuskriis, mis on juba lähikuudel väga tõsine.

Lähtekohad

Lember toob kirjas välja, et Rahvaliidu jaoks on äärmiselt oluline, et suudaks tagada valdade ja linnade tulubaasi suurendamise. Tema hinnangul on paljudel omavalitsustel on esimene tõeline kriisihetk käes juba kuu aja pärast, kui on vaja õpetajatele välja maksta puhkusetasud, teine saabub sügisel, kui tulumaks veelgi väheneb ning ka majanduskulud talve saabudes taas suurenevad.

«Katastroofi vältimiseks on tasandusfondi on vaja panna tagasi vähemalt 100 miljonit krooni ja võimalusel suurendada tulumaksu osa paari protsendipunkti võrra,» kirjutas Lember.

Ära soovitakse hoida ka riigimetsa müümist, pensionide ja lastetoetuse kärpimise ja põllumeeste toetuste edasise vähendamise.

«Rahvaliidu tulumaksusüsteemi alustalaks on olnud tulumaksuvaba miinimumi tõstmine ja seda oleme ka valitsuses olles teinud ning ka siin saame vaid oma arusaamistele kindlaks jääda. Viimastel päevadel on päevakorda tõusnud taas tudengite ja õppetoetuste teema, kus meil on olnud aastaid väga kindel seisukoht.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles