Suurima elektrihanke teise perioodi hinnad alanesid üle 9 protsendi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks

Eile avas Riigihangete Keskus seni Eesti suurima elektrienergia ostmise ühishangete I ja II teise kuuekuulise perioodi pakkumused, mis osutusid eelmise perioodiga võrreldes 9,26 protsenti madalamaks ning börsipaketi vahendustasuks pakuti ajaloo madalaimat 0,091 senti kWh kohta.

Riigihangete Keskuse juhatuse liige Margus Lantin hindas saadud elektri kWh hinda heaks, selgitades hinnalangust elektrituru mõningase stabiliseerumisega peale pingelist turu avanemisperioodi.

«Hea meel on tõdeda, et lühikese perioodi lepingute põhimõte ja valitud metoodika, korraldada iga kuue kuu möödudes uus hinnakonkurss, on ennast õigustanud. Konsolideerimine ning raamlepingute konstruktsioon võimaldab käia minikonkursside kaudu kaasas turu muudatuste ning arengutega. Kohalikud omavalitsused on seni enamuses eelistanud fikseeritud hinnaga elektriostu, mis võimaldab kindlamalt eelarvet planeerida,» lausus Lantin.
Vajalikud otsused on tehtud ning minikonkursi tulemused kinnitatud. Teiseks kuuekuuliseks perioodiks(01.07.-31.12.2013) esitas nii elektriostu ühishankes I, kui ühishankes II parima pakkumuse Eesti Energia AS, pakkudes kahetariifses fikseeritud paketis kWh hinnaks päevasele elektrile 4,736 senti ning öisele 4,306 senti kWh kohta. Eelmise kuuekuulise perioodiga võrreldes on pakutud hinnad 9,26% soodsamad. Börsipaketile pakutud vahendustasuks pakuti turu senist madalaimat hinda 0,091 senti kWh kohta.
«Minu hinnangul järgivad pakutud hinnad turu tänast seisu ning on senist kesist tarbimisajaloo analüüsikvaliteeti arvestades optimaalsed. Loodan, et aasta lõpuks, kui läheneb järgmise minikonkursi korraldamine, on ka andmelao ja võrguteenuse osutajate andmeanalüüsi kiirus ja kvaliteet tõusnud, mis võimaldaks elektrimüüjatel klientide soove paremini tunnetada ning elektrihinda veelgi madalamale tuua. Neile omavalitsustele ning avaliku sektori asutustele, kellel soov Riigihangete Keskuse oskusteavet kasutada ning kellel mõte elektrikulusid optimeerida korraldame veel enne suve täiendava hanke, millega liitumise avane lähinädalail,» lausus Lantin.
Esimeseks perioodiks sõlmitud lepingud lõppevad automaatselt ning ühishankes osalejatel lepingute lõpetamiseks täiendavaid toiminguid teha tarvis ei ole. Uue perioodi elektrimüüja sõlmib lepingud järgmiseks kuuekuuliseks perioodiks.
Riigihangete Keskus viis 2012. aasta sügisel läbi Eesti suurimate konsolideeritud ühisostu- elektrienergia ostuhanked I ja II. Esimese etapi kokkuvõtted annavad julguse väita, et esimeseks 6-kuuliseks perioodiks (jaanuar-juuli 2013) õnnestus omavalitsuste asutustele elektrienergiat hankida konkurentsivõimelise hinna ning mõistliku riskidejaotusega lepingutingimustega.
Elektrienergia ostmise ühishangetes osales kokku 142 kohalikku omavalitsust, rohkem, kui 2200 omavalitsusasutuse ning organisatsiooniga. Lisaks mitu haiglat ning riigiasutust. Kokku hangiti energiat 5234 liitumispunktile ning 18 kuu jooksul ostetakse kokku üle 250 000 000 kWh elektrienergiat.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles