Lugeja küsib: kas taksojuht eeldab, et istun tema kõrvale või tagaistmele?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lugeja küsib, kas ta peaks istuma taksos pigem ette või taha.
Lugeja küsib, kas ta peaks istuma taksos pigem ette või taha. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

«Reeglina meeldib mulle taksos taga istuda, kuid hiljuti, kui juba tagaistmele istuma hakkasin, kutsus sõbralik vene rahvusest juht mind ette, kuhu puhtalt viisakusest ka istusin. Tean inimesi, kes eelistavadki ees istuda, kuid rohkem tean neid, kes istuvad tagaistmel, pidades seda lihtsalt viisakaks. Tekkiski küsimus, kas Eestis kehtib taksosse istumisel ka mingisugune niiöelda kirjutamata reegel? Kas taksojuht eeldab, et istun üksikreisijana pigem tema kõrvale või tagaistmele?» soovis Tarbija24 lugeja teada.

Vastab MTÜ Eesti Taksojuhtide Liidu juhatuse liige Lembit Poolak.

Ma ei saa öelda, et meil Eestis kehtiksid siinkohal mingisugused kirjutamata reeglid. Taksojuhid vaevalt et midagi eeldavad. Tegemist on siiski kliendi vaba valikuga, kui inimene soovib taksojuhiga vestelda, istub ta ette.

Küll aga olen 27 aasta jooksul teenindanud tuhandeid reisijaid ja võin seega välja tuua huvitava psühholoogilise tendentsi. Üldjuhul istub üksik naisterahvas tagaistmele. Samuti istub tagaistmele naisterahvas koos meesterahvaga. Noored mehed istuvad aga parema väljavaate tõttu juhi kõrvale.

Näiteks Ameerikas juhi kõrvale tavaliselt ei istuta, seal on taksodel ohutuse mõttes ka kuulikindlad klaasid. Meie ühiskonnas oleks kuulikindla klaasi paigaldamine sõidukisse äärmiselt problemaatiline, lisaks tehnilistele küsimustele suhtuksime ka reisijatesse kui reaalsesse ohtu. Taksos istekoha valimine on suuresti seotud inimese psüühikaga, koht valitakse selle järgi, kus inimene ennast turvalisemalt tunneb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles