Säästunipp: kas mobiili laadimine öösel aitab säästa või suurendab arvet?

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vanasti soovitati mobiili laadida öösel nö odava elektriga. Aga kas see soovitus peab paika ka tänapäeval, kui öise ja päevase elektri hinna vahe on väike, samas jääb telefon öisel ajal  tundideks vooluvõrku ka laadimise lõppedes?

«Ega me tõttöelda ei ole kalkulatsioone ega mõõtmisi teinud, kui palju võtab erinevate mobiilide laadimine elektrit ja raha päevase lühema laadimise, kuid kallima elektri, ja öise pikema laadimise, kuid odavama elektri korral,» tunnistas EMT avalike suhete juht Kaja Sepp. Ta lisas, et eks tulemus  sõltub konkreetse tarbija elektripaketist ehk sellest kui suur on tariifide vahe, aga ka konkreetsest laadimise ajast (kui kiiresti konkreetse telefoni aku päeval täis saab vs kui pikaks kujuneb öine laadimine).

Varasemate akude puhul soovitati esimest korda laadida kuni 24 tundi ning hiljem aeg-ajalt kuni 12 tundi. Tänapäeva telefoniakude puhul pole aga otsest  vajadust nö pikkade laadimiste järele. «Sellest vaatepunktist pole öisel laadimisel enam otseseid eeliseid,» möönis Sepp.

Küll aga mõjutab telefoniaku kestust laadimiskordade arv. «Nii et kui on valida, kas panna osaliselt tühjenenud aku laadima õhtul, mil ta saab rahulikult täis laadida, või jätta telefon hommikuni ootele, riskides sellega, et aku tühjeneb ja hommikul kiirustades ei jõua akut täielikult täis laadida, siis on aku eluea mõttes pikas perspektiivis säästlikum esimene variant,» rääkis Sepp.

Küsimuse peale, kas vooluvõrku jäämine pärast laadimise lõppemist võiks ka mobiili kahjustada, sõnas Sepp, et ega see kahju ei tee, aga kasu ka ei too.

«Kui aku ikoon näitab aku täisaamist, soovitavad tootjad akut veel ligi 10-15 minutit laadimas hoida, kindlustamaks, et ikka täiesti täis saaks. Edaspidine pole enam oluline ei nii- ega teistpidi,» tõdes ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles