Alla 18-aastasele võib lisasõidutunde anda vaid vanem

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõiduoskused paranevad kogemuste lisandumisega.
Sõiduoskused paranevad kogemuste lisandumisega. Foto: SCANPIX

Eestis võib autosõitu harjutada ka tuttava käe alla, kuid alla 18-aastaseid võib juhendada vaid nende vanem. Kes võib juhiloa taotlejale lisasõidutunde anda, selgitas maanteeameti eksamiosakonna peaspetsialist Epp Loorens.

Lisasõidutunde võib anda juhiloataotlejale inimene, kes on saanud maanteeametilt tunnistuse selle kohta, et tal on vastava kategooria juhiluba vähemalt viis aastat (selle hulka arvestatakse esmane juhiluba) ning tal ei ole kehtivaid karistusi joobes päi auto juhtimise ega liiklusnõuete sellise rikkumise eest, mille eest liiklusseadus näeb ette mootorsõiduki juhtimisõiguse äravõtmise või mille eest juhtimisõigus on ära võetud.

Juhendaja võib läbi viia sõidupraktikat inimesele, kelle nimi on märgitud juhendaja tunnistusele. Ühele juhendaja tunnistusele on võimalik märkida kuni 3 juhendatava nimed.  Juhul, kui juhendatav on noorem kui 18-aastane, võib juhendajaks olla üksnes tema seaduslik esindaja.

Mootorsõidukil, mida kasutatakse sõidupraktika saamise eesmärgil, peab olema eest ja tagant nähtav õppesõiduki tunnusmärk.

Juhendaja tunnistuse saamiseks on vaja:

·         isikut tõendava dokumendi;

·         juhiloa, kui liiklusregistris puuduvad andmed kehtiva juhiloa kohta;

·         juhi kehtiva tervisetõendi, välja arvatud kui juhi tervisetõendi andmed liiklusregistris on kehtivad ja juhi terviseseisund ei ole muutunud või kui tervisetõendi väljastaja on andmed esitanud elektrooniliselt liiklusregistrisse;

·         juhul, kui juhendajal on mootorsõiduki sõidupraktika juhendamisel kaasas lisaks juhendajatunnistusele ka juhiluba, pole vaja fotot esitada. Juhendaja tunnistuse väljastamisel kantakse juhendaja tunnistuse esiküljele märge «Kehtib koos juhiloaga»;

·         juhendaja tunnistus kehtib üks aasta ning väljastamise eest on vajalik tasuda riigilõivu summas 15.97 eurot.

Juhendaja tunnistuse taotlus on võimalik esitada ka läbi paberivaba.ark.ee keskkonna. Maanteeameti eksamiosakond on välja töötanud juhendajale meelespea.  Sellelt lehelt saab välja printida sõidupäevik, mida juhendatav soovi korral täidab, et saada ülevaadet, kui palju kilomeetreid ning millistes oludes on juhendamise ajal läbitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles