Kiire kevad ajas istikuäri kibedaks

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhani puukooli Tartu istikuäri juhataja Maire Kama näitab üht hästiminevat müügiartiklit, rippmaasikat.
Juhani puukooli Tartu istikuäri juhataja Maire Kama näitab üht hästiminevat müügiartiklit, rippmaasikat. Foto: Margus Ansu

Kevad lasi end oodata, kuid tuli paraja robinaga. Juhani puukooli Tartu istikuäri töötajad emadepäeva ei pidanud, vaid müüsid aiapidajate rõõmuks lilli, viljapuid ja marjataimi.

«Kahjuks on neil praegu vabad päevad ainult nädala sees,» nentis istikuäri juhataja Maire Kama. «Lõunaeinega on nii, et seda jõuab teinekord võtta alles õhtul.»

Kama arvas, et selle kevade ostulaine hari oligi ära 11. ja 12. mail ning tulev nädalavahetus jääb juba veidi rahulikumaks. «Aga parklas pole ühtegi vaba kohta ilmselt veel paar nädalat,» lisas ta. «Loomulikult kõigil käed sügelevad. Kui on ilus ilm, tahaks ju istutada.»

Maire Kama sõnul lähevad nagu alati ülihästi müügiks lilled, aga ka kõik, millest võrsub söödavat: viljapuud, viinamarja- ja kultuurmustikataimed, sidrunväändiku istikud. Iseäranis nõutuks on kujunenud amplites kasvatatavad rippmaasikad ning taasviljuvad vaarikad, mille põhivõlu on marjade hilissuvine ja varasügisene valmimine.

«Niipea, kui algas masu, jäid ilupuud ja muruseeme tagaplaanile ning kasvas inimeste soov kasvatada midagi söödavat oma käega,» nentis Kama. «Otseselt ühtegi moeasja tekkinud pole, aga väga popid on ka igasugused maitsetaimed.»

Riigimetsa Majandamise Keskuse Tartu puukooli tootmise raskuskese on metsataimede kasvatamisel, kuid peale kaskede ja sangleppade teenitakse märkimist väärt tulu ka pargipuude ning ilupõõsaste müügilt.

Eriti on hakanud aiaomanikud hindama punakate lehtede ja roosade õitega dekoratiivõunapuud ning suurelehist pärna, ütles Tartu puukooli müügijuht Anneli Õun.

Hästi minevat aga kõik õieilu pakkuv: ebajasmiin, põõsasmaran, aedhortensia, for­süütia, enelas.

«See kevad on meile ja teistele istikumüüjaile keeruline, sest istutusaja algus venis ja venis,» rääkis Õun. «Nüüd on kõik kiiresti kasvama läinud, aga kui istik on juba lehtinud, oleks mõistlik paar nädalat istutamisega oodata.»

Tartu puukooli juhataja Andres Tuvi ütles, et kuigi puukool jätkab ilutaimede ja viljapuude kasvatust, paisub metsataimede osatähtsus. Näiteks kaseseemikuid peaks tänavu toodetama pea poole rohkem kui mullu – 700 000 taime.

Popimaid ilupuid

• RMK Tartu puukool arvestab tänavu 140 dekoratiivõunapuu ning 230 suurelehise pärna müügiga. Mullu müüdi vastavalt 80 ja 190 puud.

• Popimate ilupõõsaste hulka kuuluvad enelas «Grefs­heim» (500–600 istikut aastas), ebajasmiin (300–400) ja põõsasmaran (400–500).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles