Klienti pahandavad rokased munad Rimis

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rimi munad.
Rimi munad. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Tarbija24 lugeja kirjutas kaebusteraamatus, et Rimi kanamunad on sageli kaetud linnu väljaheidetega ja küsib, kas selliste määrdunud munade müümine on ikka sobilik ja tervisele ohutu.

«Olen tihti Rimis munakarpe avades märganud, et osa mune on väga mustad ja suuresti koos kana väljaheidetega. Kas selliste mustade munade müümine on normaalne? Kas nende kaudu ei või levida mingisugused haigused? On päris ebameeldiv kodus süüa tehes avastada, et munad on väljaheidetega koos, mis tähendab, et pean neid enne tarvitamist pesema hakkama. Kohe üldse ei tahaks linnu väljaheidetega oma köögis tegeleda. Teistel munadel ei ole ma sellist asja kunagi näinud, aga just Rimi munad on alatasa väga mustad,» kirjutas Tarbija24 lugeja kaebusteraamatus.

Osa Tarbija24 lugejaid peab teemaalgatajat pirtsakaks linnainimeseks. Teemapüstitaja ütles aga, et ta on maal munadega kokku puutunud küll, kuid poest kalleid mune ostes tahaks ta siiski, et need oleksid puhtad. «Saan aru, et munadel on plekid vms, aga see, et poes müüakse linnu väljaheidetega mune, ei tundu üldse õige,» toonitas ta.

Rimi pressiesindaja Katrin Batsi sõnul pole neile varem taolisi kaebusi laekunud. Ta suhtles kvaliteediosakonna ja tootjaga, kes kinnitasid, et tegemist ei ole levinud probleemiga ning munad ei ole viimasel ajal kuidagi mustemad kui muidu.

«Munad peavad üldjuhul pakendis olema enam-vähem puhtad ja pragudeta, kuid on lubatud teatud kõrvalekalded. Euroopa Liidu õigusaktidega on kehtestatud, et mune enne müügile saatmist ei pesta. Munade puhtuse peab tagama kanade pesade korrashoid,» rääkis Bats, kelle sõnul võib igasugune puhastamine kahjustada munakoort. Ta lisas, et kui mune pestakse, siis peab pakendil olema ka sellekohane märge.

Veterinaar- ja toiduameti loomse toidu büroo juhataja Tiina Mällo märkis, et hoopis munade pesemine enne karpipanekut võib inimese tervisele ohtu kujutada. Ta sõnas, et munade pesemine munapakenduskeskustes on olnud keelatud juba mitmeid aastaid, kuna see lõhub munakoore nii-öelda kaitsekile, mille tagajärjel võivad ebasoodsad bakterid läbi poorse munakoore munasse  tungida ning seetõttu suurendada ohtu inimese tervisele.

«Tegelikult võiks munade pakendaja siiski jälgida, et väga määrdunud munad pakendisse ei satuks, kuid kui see on juhtunud, siis võite ise vahetult enne muna tarvitamist selle puhtaks pesta ja kindlasti selle ka näiteks paberkäterätiga kuivatada, soovitas Mällo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles