Lugeja küsib: millal vahetab Eesti Post välja nõukogudeaegsed kitsa piluga postkastid?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postkast.
Postkast. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Postimehe lugeja küsib, millal vahetab Eesti Post välja nõukogudeaegsed postkastid, mille pilust ei mahu sisse postiasutuse enda kehtestatud mõõtudes maksikiri ega ka mitte A4 formaadis kiri.

Vastab Eesti Posti avalike suhete juht Inge Suder:

Eesti Postil on 2700 kirjakasti üle Eesti. Neist väljavahetamist vajab  ca 10- 15 protsenti (vanad kastid, soditud kastid). Kirjakastide väljavahetamine toimub järjepidevalt ja vanad vahetatakse välja aasta jooksul. 

Meile teevad aga muret soditud ja lõhutud uued kirjakastid. Käesoleval aastal on üle Eesti lõhutud ja soditud ligemale 180 kirjakasti. Iga kirjakast vajalik ja vähemoluline ei ole selle rahaline väärtus, mis ulatub ühe kirjakasti puhul võib ulatuda 400 euroni . Meil on üle Eesti paigutatud üle 2700 kirjakasti ja kui arvestada asjaolu, et iga päev leiab aset mõne kirjakasti sodimine, siis on see selgelt palju ja meie jaoks ka kulukas.  Kui varasemalt oli probleeme just sügis-talvisel pimedal ajal, siis nüüd ei vaja vandaalitsejad enam pimedust. Ka nüüd kevadel registreerisime pidevalt soditud kirjakaste.

Rohkem probleeme esineb Tallinna kesklinnas ja Lasnamäel, samuti Valga maakonnas, Pärnus ja Jõhvis, Narvas. Kevadel on ka Kuressaares kirjakastide sodimine märkimisväärselt suurenenud.

Väikese avaga ehk vanad kirjakastid on jäänud maapiirkondadesse. Kui saadetis ei mahu kirjakasti, siis võib ka kutsuda kirjakandja tasuta koju, et saadetis üle anda. Üldjuhul siiski A4 formaat mahub ka vanematesse kastidesse. Mapiirkondades on kirjade postitamine sageli minimaalne. On piirkondi, kus kuu jooksul ei ole ühtegi kirja ja on isegi kirjakaste, kuhu poole aasta jooksul ei ole postitatud ühtegi kirja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles