Uuring: vaid viis minutit aias olemist vähendab stressi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tänapäeval mõjutab stress pea kõigi meie elusid. Stressi võivad tekitada näiteks raha, töö või eraeluga seotud probleemid ning seetõttu on väga tähtis stressi aeg-ajalt maandada.

Psühholoog Kathryn Thiraway seletab portaalis Female First, et Cardiffi ülikoolis tehtud uue uurimuse kohaselt mõjub lihtsalt aias olemine väga rahustavalt ning aitab maandada stressi ning eriti just tööga seotud probleeme.

Viis minutit aias aitab:

·      Vähendada stressi

Juba vähem kui viis minutit üksnes aia vaatamist vähendab stressi. Üksnes pilguheit looduses olevale rohelisusele lõõgastab meie aju, samal ajal kui linnamaastiku vaatamine lõõgastumisprotsessi esile ei too.

·      Suurendab enesega rahulolu

Viis minutit aiatöid või muud tegevust roheluses vähendab pingeid ning upitab enesehinnangut.

·      Muudab tuju paremaks

Värskes õhus (eriti päikese käes) olemine leevendab rahutust ning tõstab tuju. Mõõdukas trenn roheluses aga on justkui ravim depressiooni vastu.

·      Pere ja sõpradega hästi aega veeta

Võrreldes inimestega, kes elavad vähese rohelusega linnades, veedavad rohelises ümbruses elavad inimesed 83 protsenti suurema tõenäosusega lõbusalt aega oma pere ja sõpradega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles