Lugeja küsib: kuidas saab nii avalikult piraattooteid müüa?

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Buduaar.
Buduaar. Foto: Repro

Tarbija24 kaebusteraamatus küsib lugeja Elina, kuidas saavad inimesed veebikeskkondades nõnda rahumeelselt võltsitud brändinimedega tooteid müüa.

Elina tõi välja Buduaari keskkonnas avalikult võltsitud brändiga tooted: http://buduaar.ee/Turg/Kaubamaja/kaubamaja/26/Dolcenera-Dolce/. «Kas nii massiline võltskauba müümine ei ole seadusega vastuolus ning karistatav?» tahab ta teada.

Vastab maksu- ja tolliameti (MTA) tollitalituse juhataja Katrin Punga:

Maksu- ja tolliamet saab intellektuaalse omandi rikkumise kahtlusega kaupa kinni pidada vaid juhul, kui tooted imporditakse Eestisse ja on mõeldud Euroopa Liidu siseturule.

Kui tooted on juba vabas ringluses, näiteks toodetud Euroopa Liidus või tollitud maale mõnes teises liikmesriigis, siis MTA enam sekkuda ei saa. Sellisel juhul tuleks pöörduda kaubamärgi patendivolinike (esindajate) poole, kes saavad teha avalduse politsei- ja piirivalveametile.

Vastab Buduaar Meedia OÜ juhatuse liige Marge Rahu:

Buduaar pakub müüjatele kauplemiskeskkonda ja oleme tehingute juures nn kolmas osapool. Meie turule lisatakse päevas umbes 2000 pakkumist. Meil on väga keeruline kontrollida kaupade päritolu ja müüjate õigusi iga toote müümisel. See pole otseselt ka meie ülesanne, sest iga müüja vastutab ikka ise oma äritegevuse seaduslikkuse eest.

Kui meie poole pöördub politsei või mõni teine riigiorgan, kes uurib mõnel põhjusel müüjate tausta ja tegevuse seaduslikkust, siis teeme alati koostööd ja aitame pettusi lahendada. Kui saame vastavaid ettekirjutisi kuulutuste eemaldamise kohta, siis võtame need maha ja teavitame müüjat tema õigustest, aga meil pole ressursse, oskusteavet ega ka kohustust ise välja selgitada, kas iga müüja maksab makse, toob oma kauba seaduslikult maale ja omab kauba müügiõigust.

Vastuseks küsimusele, et kas taoline probleem on sage, siis ma pean ütlema, tarbijate vaatenurgast ei ole probleemi, sest kõnealuste pakkumiste puhul ei toimu tarbija petmist – ostja on teadlik, et pakutakse järgitehtud kaupa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles