Ostja igatseb pereparkimiskohti

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtla-Järve Maxima XX parkla.
Kohtla-Järve Maxima XX parkla. Foto: Maxima

Tarbija24 lugejal Marinal, kes käib  tihti Tartus Lõunakeskuses ja Prismas ostlemas, tekkis küsimus, miks ei ole kaupluste ees parklates loodud spetsiaalseid kohti peredele.

Selliseid pereparkimiskohti, mida iseloomustavad laiemad mugavamad parkimisribad, on ta näinud näiteks Rootsis.

Mitmed suurpoed asuvad aga rendipinnal, mistõttu ei osale nad parklakohtade loomise juures. Näiteks on suurtes kaubanduskeskustes rentnikuteks Prisma peremarketid, kes ei ole seetõttu ka parkimise korraldamisega seotud. Ka Rimi on paljudes suuremates keskustes rendipinnal ning üldjuhul ise parklakohtade loomise juures ei osale. Küll aga on Rimi ettepanekul loodud kaks kuni kuus perekohta Sõpruse Rimi ning Laagri ja Haabersti keskuste parklatesse.

«Perekohad on tavaparkla kohtadest meetri võrra laiemad, mis võimaldab autost väljumisel autoukse võimalikult laialt avada, et sealt oleks mugav näiteks lapse turvahälli välja võtta,» selgitas Bats. Pereparkimiskoht on vastava tähisega märgistatud kas asfaldil või infotahvlil. Idee pärineb Rimi eelkäijalt Keskolt.

Lõunakeskuses tulevad aga peredele mõeldud parkimiskohad ehitusjärgus olevasse korrusparklasse juba käesoleva aasta suvel. Lõunakeskuse turunduse projektijuhti Merilen Meokase sõnul on need parkimiskohad tavapärastest laiemad ning osa parkimiskohti asub ka sademete eest kaitstud katusealuses parklaosas. «Pereparkimiskohtade mõte on meil plaanis olnud juba pikemat aega ning seoses parkla laiendamisega leidsimegi võimaluse nende kohtade loomiseks,» lisas Meokas.

Lastega peredele mõeldud parkimiskohtade loomist on arutanud ka Selver, kuid see on jutuks jäänudki. Selveri pressiesindaja Annika Vilu sõnul võib eeldada, et noortele emadele mõeldud parklakohti hakkavad kasutama ka inimesed, kellele need kohad suunatud pole.

«Näeme seda ju ka invaliididele mõeldud parkimiskohade puhul,» tõdes Vilu. Ta lisas, et Selveri tänased parkimiskohad on piisavalt laiad, et korrektselt pargitud autodest saab turvahälli oma või teist autot lõhkumata välja võtta.

«Selge on see, et ühiskonnas on olemas igasuguseid inimesi, kuid vähemalt mina ei ole veel kliendina märganud, et neid kohti kuidagi pahatahtlikult ära kasutatakse,» märkis Maxima pressiesindaja Erkki Erilaid, kelle sõnul ei tohiks piisavalt suure parkla korral sellist probleemi tekkida.

Suuremate Maximate parklates on eraldi parkimiskohad lastega peredele olnud juba kaupluste avamisest saadik. «Tänu suuremale pinnale on neid mugav kasutada ka mahtuniversaalidega saabunud suurema laste arvuga peredel,» tõdes Maxima pressiesindaja Erkki Erilaid, kelle sõnul on nad saanud tänu spetsiaalsetele parkimiskohtadele suurperede vanematelt palju positiivset tagasisidet.

Pereparklad on pea kõikides Maxima XX supermarketites ja ka mõne suurema Maxima X parklas. Enamasti on suurematele peredele neli parkimiskohta, nii ka näiteks Tallinnas Smuuli tänava Maxima XX supermarketis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles