Soomes võib mürgist umbrohtu sisaldada ka Valio salatisegu

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harilik ogaõun.
Harilik ogaõun. Foto: Wikipedia.org

Soome toiduohutuseamet Evira teatas, et ka Valio salatisegu võib sisaldada mürgiseid Datura seemneid.

Maikuus ostsid Valio salatisegu 400 toidukohta ja neid kõiki on ettevõte võimalikust ohust ka teavitanud. Valio salatisegu kauplustes ei müüda.

Valio esindaja Elli Siltala ütles, et kahtluse all oleva partii salatisegu ostsid enamasti kohvikud, kuid ka mõned koolid. Siltala sõnul võib neid inimesi, kes on salatit söönud, olla tuhandeid.

Kolmapäeval teavitas Belgia tarnija Valiot, et üks partii salatisegusid võib sisaldada mürgiseid Datura seemneid, taime tuntakse ka nimetuse all Jimson Weed. Salatisegu sisaldab Romano ubasid, sojaubasid, maisi ja päevalilleseemneid.

Siiani pole mürgistusjuhtumitest veel kuulda olnud. «Me ei ole kuulnud, et keegi oleks haigeks jäänud, seega ei tarvitse antud toode siiski mürgiseid seemneid sisaldada,» lausus Siltala.

«Võtsime kohe, kui meid ohust teavitati, klientidega ühendust ja lubasime neile kahjud hüvitada,» lisas Siltala.

Alles hiljuti teatas Evira, et Rainbow eemaldas müügilt külmutatud köögiviljasegu, mis sisaldas samuti Datura osakesi. Rainbow juurviljasegu eemaldati müügilt ka Eestist. Kui Soomes on juba kehvast enesetundest teada andnud üheksa inimest ja kolm neist on koguni haiglas, siis Eestis teadaolevaid mürgistusjuhtumeid ei ole.

Datura-nimelise umbrohu osad võivad olla sattunud toodetesse mõningate komponentide korjamisel.

Harilik ogaõun (Datura stramonium) kasvab mitmel pool maailmas. Taime manustamine võib põhjustada hallutsinatsioone, ajutist pimedaks jäämist, mälukaotust ja isegi surma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles