Mesinik hoiatab: varas võttis kõige hinnalisema mesilaspere

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesilaspere koos emaga tarus.
Mesilaspere koos emaga tarus. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Tartumaal elav mesinik Mart Laan hoiatab teisi kasvatajaid varga eest, kes tema mesitaru tühjendas ja sealsed kõige usinamad töölised minema viis.

«Täna hommikul tulin mesilaste juurde vaatama ja avastasin, et ühest tarust on pere ära pätsatud. Jäljed lähevad tee peale, ilmselt on heina sees kõnnitud,» kirjeldas sündmusi Kambja vallas 27 mesitaru, millest 22 elavad mesilased, omanik Mart Laan. Eeldatavasti transporditi mesilased ära õhtusel ajal autoga.

Laan usub, et varas oli keegi, kes teadis täpselt, mida ta endale võtma tuleb. «Ta on valinud ühe parima ja tugevama pere ning kõik teisejärguline on jäetud tarusse alles. Pätsaja on tulnud ja võtnud spetsiaalselt just selle pere ära, ta on olnud kursis.»

Laan nentis, et kuigi tarud asuvad majast vaid paarikümne meetri kaugusel, siis mesilased asuvad üsna tee ääres ja 2-3 inimest nädalas astub tema juurest ikka läbi. Peamiselt tullakse mett ostma, mesilasi mees müüa ei taha.

«Sügisel tegin mesilastele spetsiaalselt eraldi ravi ja nüüd keegi tuleb ja lihtsalt varastab nad ära,» rääkis mesinik pettunult ja teatas: «Tahaksin kõiki mesinikke hoiatada, et te hoiaksite silma peal, et varas ei suudaks kõikide tarusid tühjaks teha. Palju on ka tarusid, mis asuvad elamisest eemal.»

Laan esitas avalduse ka politseisse.

Kas varas peab ise mesilasi?

Eesti Mesinike Liidu juhatuse liige Martin Rebane tõdes, et mesilasperede vargus on paraku iga-aastane probleem. Tavaliselt esineb mõni juhtum aastas, mis pole küll väga ulatuslik, kuid siiski häiriv, leidis Rebane. Varastatud on ka terveid mesilagruppe koos tarudega.

«Meil endalgi oli aastaid tagasi juhtum, kus varastati kuus peret koos raamidega, tarud jäeti maha – need olid liiga äratuntavad. Vargaks osutuski üks mees, kes ka ise mesilasi pidas. Samas tema mesinduse tase oli väga algeline. Oleks ta õppinud, kuidas enda mesilasi paremini pidada, saanuks kümme korda suuremat kasu kui teiste mesilasi varastades,» meenutas Rebane drastilist juhtumit.

Küsimusele, kas mesilasi varastavad pigem n-ö professionaalid, vastas Rebane nõnda: «Eks see tegevus nõuab üksjagu julgust, sest mesilased võivad ju nõelata ning igaüks tõesti taru kallale ei lähe. Samas pole kindlasti tegemist raketiteadusega, piisab elementaarteadmistest.»

Teisalt on sel talvel Eestis hukkunud erakordselt palju mesilasi ning seegi võib nõrgema moraaliga inimesi vargusele ajendada, kui neil endal pered hukkunud on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles