Rootsi majandusleht: Lätit ootab ees devalveerimine

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti riigilipp saatkonnahoonel Tallinnas
Läti riigilipp saatkonnahoonel Tallinnas Foto: Liis Treimann

Tänases esikaaneloos kirjutab Rootsi majandusleht Dagens Industri, et devalveerimine Lätis tuleb lähemale ning loeb kinnitavaks märgiks ka Rootsi keskpanga eilse teate, et pank võtab valuutavarude täiendamiseks laenu.


«Alternatiiv devalveerimisele Lätis on oodata, kuni valuutareservid otsa saavad ning majandus on sügavas mustas augus. See pole eriti mõistlik,» ütles Stockholmi kaubanduskõrgkooli Ida-Euroopa instituudi juht Torbjörn Becker, vahendab 

aripaev.ee

.

Leht kirjutab, et juba esmaspäeval lekkisid Soome meediasse teated, et Läti keskpangas arutatakse võimalikku devalveerimist. Info allikas on keegi anonüümne ametnik Läti rahandusministeeriumis.

Eile teatas Rootsi keskpank, et on otsustanud laenata oma reservide täiendamiseks 100 miljardile Rootsi kroonile vastavas summas valuutat.

«See suurendab devalveerimiskartusi Lätis. Keskpangal on palju parem informatsioon Balti turul toimuvast kui enamikul teistel turuosalistel. Seda sammu tõlgendatakse kui ettevalmistust millekski,» ütles lehele üks anonüümseks jäänud maakler.

Becker usub, et devalveerimine tuleb, ehkki stabiilse kursi hoidmisesse on investeeritud palju poliitilist kapitali. Kui kukub Läti latt, pole pääsu ka Leedul ja Eestil, et konkurentsivõimes Lätile mitte liialt alla jääda, kirjutas DI.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles