Katse:kui asjalikku moenõu jagavad kaubamajade stilistid

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ka Eestis on võimalik tunda end staarina ja lasta stilistil endale riideid valida. Seejuures ei maksa moenõustamine mitte midagi, kui taskus on Stockmanni või Tallinna kaubamaja kliendikaart. Kui hästi kaubamajade stilistid moodi tunnevad ja milliseid soovitusi jagavad, uurisid järele kaks keskkoolilõpetajat.

Tarbija24 palvel läksid riideid proovima Britt Randma ja Maria Kisant. Kuigi katse ajal neidudel veel lõpuriideid ostetud ei olnud, oli neil mõlemal kindel nägemus, mida nad sel päeval kanda tahavad – Britt soovis etnosugemetega kleiti ja selleks oli kangaski olemas, Maria tahtis lõpetada kooli vintage-kleidis.

Esimesena läksime lõpuriideid proovima Tallinna kaubamajja. Stiilses prooviruumis olid kleidid stange peal valmis, kingad ja ehted ootel. «Turunduse poolelt pandi piir, et kleidid oleksid 100 euro piires, seetõttu on valik veidi väiksem,» vabandas kaubamaja stilist Steffi Saava.

Esimesena proovivad neiud valgeid kleite. «Kleidi pikkus on väga hea, ehted on hästi valitud, minimalistlikud ja annavad palju juurde,» kiidab Britt stilisti valikut. Maria tunnistab kleidi küll kenaks, aga tõdeb, et see pole päris tema stiil.

Ka järgmistena välja pakutud kleidid ei tekita neidudes rõõmsat elevust, et just seda nad endale tahaksid. «Kleit on ju kena, aga värv mulle ei sobi,» tõdeb Britt end peeglist silmitsedes. Ka stilist leiab, et kuigi mündiroheline on moevärv, ei sobi see Britile, kuna teeb ta liiga kahvatuks. Maria sõnul on kleit küll kena, aga liiga nukulik.

Kindlad, igavad valikud

Järgmisena Britile soovitatud kleidi suhtes on neiud üksmeelselt kriitilised. «See näeb eemalt välja nagu maika koos seelikuga,» lipsas Marial üle huulte.

Neiud lähevad elevile alles siis, kui stilist toob proovida erksavärvilised riided. «See on kõige erilisem ja meeldib kõige enam,» kiidab Briit neoonoranži pitskleiti.

Pärast kaubamajast lahkumist leiavad neiud, et kuigi stilisti soovitatud kleidid olid kenad, olid need siiski liiga tavalised. «See valik oli väga kindla peale minek, aga lõpetamisel tahaks midagi ekstravagantsemat kanda,» arvab Maria. Britt tunnistab väljapakutud kleidi liiga printsessilikuks. «Aga ilmselt selliseid kleite tavalised tüdrukud tahavad,» pakub ta. Et nende maitsele sobivaid riideid soovitada, oleks stilist pidanud neidude arvates nendega enne rääkima, aga seda ei tehtud.

Ka kingavalikuga polnud tütarlapsed päris rahul. «Neid rohekaid kingi ei kannaks ma iial,» on Maria veendunud. Samas kiidavad mõlemad stilist oskust soovitada ehteid, ka peakaunistusi.

Stockmanni kaubamaja valik erineb Tallinna kaubamaja omast. Stilisti Marika Jõgisoo valitud riiete seas on ka pikemaid kleite ja pükskostüüme. «Esmamulje on, et valik on rikkalikum, aga see on ka arusaadav, sest pood ei seadnud rahalist piiri,» leiab Britt.

Maria proovib esimesena pikka rohekat kleiti. «See on ekstravagantsem ja mulle selline stiil meeldib. Ehted on ka lahedad ja sobivad hästi kokku,» pole ta kiitusega kitsi. Ka Britt jäi esimesena proovitud komplektiga rahule.

Isikupärasem lähenemine

Järgmisena proovitud kleit on  Briti hinnangul küll ilus, kuid liiga pikk. «See on kõikidest kleitidest kõige kenam, hea lõige, värv, istub hästi,» kiidab Maria oranži kleiti. Ka stilisti soovitatud lillelise pükskostüümiga jääb ta väga rahule. «Sellega eristuks kindlasti teistest ja vaevalt et veel keegi sellisega aktusele tuleks,» kiidab ta valikut. Kaheosalist pitskostüümi proovides arvab Britt, et see on aktuse jaoks liiga lühike. «Kuidagi liiga pitsiline on see ka, lambivarju tunne tekkis,» lisab ta.

Kuigi mõlema stilisti pakutud riiete seas oli neidude hinnangul nii häid kui kehvemaid valikuid, tunnistavad nad üksmeelselt, et Stockmanni riiete ja kingade valik meeldib neile rohkem. «Siin on pilkupüüdvamad riided, kaubamaja kleidid olid ilusad, aga need olid liiga tavalised,» leiab Maria. «Siin on isikupärasem lähenemine,» arvab ka Britt.

Samas tunnistavad tüdrukud, et korraldusliku poole pealt oli kaubamajas proovimine paremini ette valmistatud – kõik asjad olid juba proovikabiinis olemas, neid ei tulnud mööda maja taga otsida. Stockmannis olid valmis vaid riided, kingi ja ehteid käis stilist osakondadest toomas.

Samuti meeldis kaubamaja prooviruum lõpetajatele märksa enam ning ka proovitud kleitide hinnad olid seal mõistlikumad.

Stilistide soovitused koolilõpetajatele

Marika Jõgisoo

Stockmanni stilist

•    Austusest õpetajate vastu peaksid aktuse ajal olema õlad kaetud.

•    Riideid valides tuleb jälgida oma figuuri omapära ja rõhutada häid kohti ning varjata problemaatilisi, kui neid peaks olema.

•    Kui eelistada musta värvi, siis peaks see olema kombineeritud teise värviga.

•    Lõpukingal võiks olla väike konts, mis teeb jala siredamaks.

Steffi Saava

Kaubamaja stilist

•    Kuna jakk varjab kleidi ilu ära, siis õlgu paljastava kleidi puhul võiks aktusel kasutada salli.

•    Lõpuaktusele ei sobi väga lühike mini.

•    Ära vali liiga kõrge kontsaga kingi, millega sa ei suuda käia.

•    Väikest musta kleiti lõpuaktusele selga panna ei tasuks.

•    Ihuvärvi kingad teevad jalad pikemaks ning sobivad ükskõik mis värvi riietuse juurde.´

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles