Algas iga-aastane viljapuu-bakterpõletiku seire

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljapuu-bakterpõletikuga nakatunud taim.
Viljapuu-bakterpõletikuga nakatunud taim. Foto: Põllumajandusamet

Põllumajandusamet alustas järjekordse viljapuu-bakterpõletiku seirega, mille  käigus kontrollitakse kohustuslikult kõiki bakterpõletiku peremeestaimedega tegelevaid puukoole.

Samuti kontrollitakse peremeestaimi viljapuuaedades, looduses, eraaedades, haljasaladel, parkides ja muudes kasvukohtades üle Eesti, teatas põllumajandusamet. Seire kestab kuni oktoobrini.

Seoses eelmisel aastal tuvastatud bakterpõletiku leidudega on tänavu  suurenenud nii inspekteerimiste kui proovivõtmiste arv. Erilise tähelepanu all on eelmise aasta haiguskolded ning nende ümbrused.

Viljapuu bakterpõletik on roosõieliste puude ja põõsaste bakterhaigus, mille peamisteks peremeestaimedeks on õuna-, pirni-, viir- ja tuhkpuu, ebaküdoonia, pihlakas, toompihlakas, astelpihlakas, küdoonia, tuliastel, Davidi fotiinia ja villpööris.

Haiguse kahjustus sarnaneb põletuskahjustusega, taimede lehed, õied ja viljad muutuvad pruuniks või mustaks, kuid ei varise. Iseloomulik on ka haigestunud taimeosadest bakterlima eritumine, eriti niiske ilmaga, samuti haigestunud võrsetipu põlvjalt allapoole paindumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles