Kolm Eesti eurosaadikut teenisid kuus ligi 90 000 krooni

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siiri Oviir eelmise aasta augustis Seto kuiningriigi päevadel.
Siiri Oviir eelmise aasta augustis Seto kuiningriigi päevadel. Foto: Merike Lill / Postimees

Kuigi Eestist valitud eurosaadikute kuupalk on 52 000 krooni, on kolme saadiku tegelik sissetulek pea poole suurem, sest nad on viie aasta jooksul lasknud riigil lisaks palgale välja maksta ka riigikogulase eripensioni.

Europarlamendi liikmetest saavad 39 351 krooni suurust parlamendiliikme vanaduspensioni Toomas Savi, Siiri Oviir ja Andres Tarand, teatati riigikogu kantseleist.

Eesti eurosaadikutest võiks riigikogulase pensioni saada ka Tunne Kelam, kes aga pole Toompea kinnitusel esitanud avaldust pensioni määramise kohta.

Oviir seda teemat kommenteerida ei soovi

Keskerakonna nimekirjas taas Brüsselisse pürgiv Siiri Oviir kinnitas, et ta on saanud Eesti riigilt samal ajal nii palka kui ka pensioni.

«Aga mulle meeldiks, kui te küsiksite midagi sisulistest asjadest, need lennupiletid ja muu on juba hakanud ära tüütama nii lugejaid kui kuulajaid,» lisas ta.

Küsimusele, kas ta pole riigile majanduslikult rasketel aegadel kaalunud eripensionist loobumist, vastas Oviir. «Meie palk ei tule enam [alates uuest koosseisust muutub senine europarlamendi palgasüsteem - toim] Eesti riigi eelarvest ja seni saime me palka riigikogu lihtliikme miinimumi. Ma ei taha sel teemal rohkem rääkida.».

JOKK küll, aga sisuliselt ebaõiglane

Riigikogu liikme pensionist seni loobunud Tunne Kelam aga leidis, et kui inimene töötab hästi tasustatud töökohal, siis pole pensioni kohane võtta.

«Kui ma oleksin pensionile läinud, siis oleks see [pensioni taotlemine - toim] loomulik olnud. Kui sa töötad täie jõuga, siis on ebaõiglane pensioni võtta,» sõnas Kelam. Ta lisas, et samaaegne palga ja pensioni saamine võib olla juriidiliselt korrektne, kuid on sisuliselt ebaõiglane.

Riigikogu hakkas Tarandile, Oviirile ja Savile maksma pensioni alates 2004. aasta oktoobrist.

Pärast europarlamendi valimisi 2004. aasta kevadel lõppesid nende volitused riigikogu liikmena ja neile säilitati kolme kuu palk. Palga säilitamise ajal eurosaadikutele pensioni ei makstud.

Postimehel ei õnnestunud kommentaari saada Andres Tarandilt, kes viibib reisil, ning Toomas Savilt, kes osaleb täna rahvusvahelisel konverentsil. Mõlemad mehed on teatanud, et nad ei kandideeri enam uuesti Euroopa Parlamenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles