Viis müüti sääskede kohta

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sääsk.
Sääsk. Foto: Elmo Riig / Sakala

Väljaanne Huffington Post toob sääskede kohta välja viis müüti, mida oleks tarvis ümber lükata.

Väiteid kommenteeris USA entomoloog Janet McAllister.

1. Kõik sääsed on enam-vähem ühesugused

Enamik inimesi arvavad, et erinevused sääskede liikide vahel on minimaalsed. «Tegelikult erinevad sääseliigid teineteisest nagu lõvi erineb kodukassist. Neil on väga erinev käitumine, söögi- ja elukohaeelistus,» selgitas McAllister. Näiteks ei saa linna lähedal paiknevad sääseliigid eriti hästi hakkama maapiirkondades. Mõned sääsed tegutsevad ainult väga kindlas kohas. Pealegi, ainult emased sääsed hammustavad inimesi.

2. Kõik sääsed kannavad edasi haigusi

«Maailma on kokku üle 3000 sääseliigi, kuid ainult paarsada liiki on n-ö meditsiiniliselt olulised. Seda ka seetõttu, et enamik sääski ei hammusta inimest – nad eelistavad toituda pigem roomajate ja kahepaiksete verest,» rääkis teadlane. Konkreetseid viirusi kipuvad kandma jällegi kindlad liigid.

3. Pärast kuiva talve on suvel sääskede pärast vähem muret

McAllisteri sõnul vastab tõele, et sääsed paljunevad küll talvel, kuid tegelikkuses aitab seesugune põud pigem just kaasa haiguste levikule. Tegelikult sisaldab sügisene porine vesi rikkalikult orgaanilisi aineid ja on teatud haigusi levitavate sääskede jaoks eriti ahvatlev. Veelgi enam, veepuudus tähendab seda, et sääsed ja linnud, kes kannavad mitmeid sääskede levitatavaid haigusi, kogunevad sel perioodil kokku, et ressursse jagada, luues nii omakorda veelgi ohtlikuma keskkonna haiguste levimiseks.

4. Sääsed eelistavad inimesi, kelle veri on magus

Kuigi vastab tõele, et sääsed eelistavad teatud inimesi rohkem hammustada kui teisi, pole see kuidagi seotus veresuhkruga. Erinevaid liike meelitavad ligi erinevad tähelepanutõmbajad. Üldiselt on leitud, et sääskedele meeldib süsinikdioksiid, piimhape ja teatud bakterid, mida osadel inimestel rohkem on. «Indiviidid on erinevad: mõned higistavad rohkem, mõned väljutavad hingates rohkem süsihappegaasi,» selgitas McAllister. Ennast saab sääskedele atraktiivseks teha näiteks raske treeninguga, pärast mida on sääskedele magus kombinatsioon piimhappest ja süsihappegaasist.

5. Küüslaugu söömine peletab sääsed eemale

Kuigi on mõned anekdootlikud näited, et inimesed söövad suures koguses küüslauku, et peletada sääski, pole sel teaduslikult ega kliiniliselt mingit tõepõhja. Pigem aitab sel puhul juba spetsiaalne toode, mis sääski peletab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles