Tasulised mängurakendused panevad põntsu ka Eesti lapsevanemate rahakotile

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannias tekitas iPadi kasutanud poiss vanematele enam kui tuhandenaelase arve.
Suurbritannias tekitas iPadi kasutanud poiss vanematele enam kui tuhandenaelase arve. Foto: SCANPIX

Õhtulehele antud usutluses tunnistas ettevõtja Jüri Mõis muuseas, et eriliseks patuseks on Apple iTunes Store, mille skeem töötavat nii, et laps küsib talt 1,99 eurot maksva mängu jaoks krediitkaardi numbri, kuid järgmisel kuul on krediitkaardilt kadunud juba mitusada eurot.

«Pangas öeldi, et see on väike summa, teistel on veel suuremad kaod, enamik lapsevanemaid on sellega hädas,» märkis Mõis. Ta lisas, et krediitkaardi numbrid lihtsalt salvestuvad telefoni igaveseks, ja kui see või teine telefoniäpp midagi pakub ja vajutada nupule «jah», siis raha lähebki.

«Meil ja minu tuttavatel on enamik oste telefoni kaudu tehtud vanemate teadmata, laste poolt kogemata või poolkogemata. Eks sedasi Apple’i hiigelkasum tuleb,» sõnas ta.

Mõis rääkis, et võttis lausa uue identiteediga pangakaardi, et saaks eriti hoolikalt maksmist kontrollida, kuid nüüd, kaks kuud hiljem, on jälle zombie-maksed konto ära uputanud.

Õhtulehe ajakirjanik küsis algul Mõisalt, kas teda ei häiri LHV Panga (eesotsas Mõisa vana kolleeg), agressiivne müügitaktika, mille peale vastas mees, et see on väike probleem ning tõigi seejärel kaelamäärimise ehtsaks näiteks iTunes'i keskkonna.

Mõis ütles Postimehele, et põhiprobleemiks ongi see, et summad lähevad krediitkaardilt väga kergelt maha. «Minu arvates ei tohiks see nii olla, millegi muuga seoses ei saa oma rahakotti nõnda lihtsalt kergendada,» tõdes Mõis, kelle kinnitusel olevat talle Swedbankist öeldud, et tegemist on väga sagedase probleemiga ning midagi rohkemat ta lisada ei soovinud.

Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask ei osanud aga antud teemat lähemalt kommenteerida ning sõnas vaid, et kui see oleks suurem probleem, siis oleks ta sellest kindlasti juba kuulnud.

Tarbijakaitseameti pressiesindaja Hanna Turetski ütles mai alguses Tarbija24-le, et ametile pole taolisi kaebusi esitatud. Küll aga soovitas ta lastevanematel tähele panna, et kui näiteks iTunes-i kontoga liitumisel esitatakse ka krediitkaardi andmed, siis tuleb allalaadimine kaitsta täiendava salasõnaga. Vastasel juhul võibki laps tasulisi rakendusi alla laadida ilma vanemate teadmata.

Viimasel ajal on mitmel pool maailmas hakatud rohkem tähelepanu juhtima alla laetavatele mängudele, mille algtasemed on küll tasuta, kuid teatud tasemele jõudes tuleb mängu jätkamiseks maksta. Lühikese aja jooksul on avalikuks tulnud mitmed juhtumid, kus lapsed, kes soovivad mängus jõuda järgmiseni tasemeni ja ostavad selleks mängumünte või muid boonuseid, on vanematele tekitanud üüratuid arveid. Näiteks Rootsis mängis 11-aastane poiss maha koguni 4700 eurot. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles