Mida teha, kui ülemus võtab töö eest kogu au endale?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Selleks, et oma karjääri kaitsta ja olla edukas, on mõnikord kõige olulisem enda eest seista, et keegi teine ei saaks sinu töö või ideede arvelt lõivu lõigata.

Forbesi karjäärinõustaja Lisa Quast sai kirja lugejalt, kes kurtis, et ülemus esitab tema ideid endal omadena ja ei lase tal ettevõtted edasi areneda.

Lugeja olukord

Mu ülemus on hakanud minu töö eest au endale võtma. Ühel koosolekul vaatas mu otsene juht mulle otse silma ja esitas minu idee enda idee pähe. Ma olin šokeeritud. Kogu see nädal olen märganud, et ta korrutab koosolekutel seda, mida mina olen öelnud. Otsustasin, et ma ei paku selle projekti tarbeks enam välja ühtegi oma ideed ja tegelen vaid nende ülesannetega, mis on konkreetselt mulle suunatud. Tavaliselt ma nii ei tööta, eelistan olla proaktiivne. Olen kaalunud tema peale kaebamist, kuid tema on siin töötanud viimased 30 aastat ja ta on personalijuhi väga hea sõber. Mina aga olen siin töötanud vaid kolm aastat. Viha sunnib mind kaebama läbi ametiühingu, kuid kas see oleks mõistlik? Ma tahaks kasvõi töölt ära minna või haiguslehele jääda, sest see käib mulle niivõrd närvidele.

Spetsialisti vastus

Praegu väldid sa negatiivse olukorraga tegelemist nii, et sul hakkab paha pelgalt sellele mõtlemisest. Esimese sammuna peaksid alati minema ebaeetiliselt käituva inimese juurde ja temaga rääkima. Hea oleks, kui saaksid ülemusega konfidentsiaalselt rääkida tema käitumisest. Lisaks võiks ta selgitada, miks ta ei ole lasknud sul oma ideid ise esitleda.

Kui kardad seda, kuidas ülemus vestlusele reageerib, siis võid paluda mõne kolleegi abi, kes on sellise olukorraga juba kokku puutunud ja teab, kuidas ülemus käitub, et ta saaks sind vajadusel toetada. Kui juhi reaktsioon on halb, siis on sul ka tunnistaja.

Mõnikord jätkavad sellised inimesed oma käitumist senikaua, kuni oled välja öelnud, et tead, mis toimub ja ootad selgitust. Kui läheksid tema peale kaebama kas personalijuhile või ametiühingusse, siis küsivad ka nemad sinult esimese asjana: «Mina su juht selle peale kostis, kui temalt vastust nõudsid?» Sa pead olema valmis sellele küsimusele vastama ja tõestama, et sina suuda olukorda suhtuda täie tõsidusega ja täiskasvanulikult.

Praegu tundub juhile, et ta saab vabalt sinu arvel liugu lasta, sest sa ise lased seda teha. 30 aastat töötamist ühes ettevõttes ei õigusta kuidagi ebaeetilist käitumist, kuid see ei lõpe enne, kui sina ja teised kolleegid, keda see puudutab, enda suud lahti ei tee. Esiteks peate rääkima oma otsese juhiga ja kui ta käitumine ei muutu, pöörduma personalijuhi poole või ametiühingusse.

Kui seisad enda eest (võimalikult viisakalt ja vaoshoitult), siis saad ka tulevikus selliste probleemide esinemisel paremini hakkama ja saad lahti stressist, mis sind painab. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles