Hobiaednikest tomatikasvatajad teevad lihtsaid vigu

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tomatitaimed tuleb kasvuhoonesse istutada maikuus, kui külmaoht on juba möödunud.
Tomatitaimed tuleb kasvuhoonesse istutada maikuus, kui külmaoht on juba möödunud. Foto: Sille Annuk

Rõõmu Aiandi konsultant Kai Parmas rääkis, et aiandussõbrad teevad tomatite kasvatamisel mitmeid lihtsaid vigu, mistõttu on oluline eksperdiga konsulteerida.

Eestis kasvatatakse peamiselt Hollandi, Eesti ja Venemaa tomatitaimi. Kõige enam soovitakse siin pooldeterminantseid tomatitaimi, mis kasvavad umbes 1,6 meetri kõrguseks ja mahuvad tavalisse kasvuhoonesse kenasti ära. Kõrgekasvuline tomat võib küündida kolme-nelja meetri kõrguseni. Kolmandaks jäävad avamaal kasvatatavad sordid, mis ei vaja toestamist ja pärinevad enamjaolt Venemaalt.

Kasvuhoonesse istutakse Parmase sõnul tomatitaimed mai algusest kuni lõpuni – kõik sõltub öökülmadest, mis peavad olema möödas. Avamaale istutatakse taim juuni keskpaigas. Istutamise ajal tuleb kindlasti valida soojem periood, et muld oleks juba soe.

«Kui inimene istutab tomatitaime avamaale, siis tihti mõeldakse, et mul pole kasvuhoonet vaja ja saan hea saagi. Tomat vajab kindlasti katet peale, sest ei armasta vihma,» manitses Parmas ja toonitas: «Kui on vihmane suvi, siis ei pruugi ettevõtmine õnnestuda.»

Tomatitaime katmiseks sobib täiesti tavaline kile, kuid osavamad ehitavad peale ka spetsiaalse varjualuse. Potis kasvavad taimed võib lihtsalt maja äärde katuse varju tõsta.

Veelgi parem oleks, kui inimesel on võimalik kasutada katteloori, jagas Parmas soovitusi.

Kardab vihma ja ülekastmist

Üks hullemaid vigu, mida hobiaednikud teevad, on Parmase hinnangul taimede liigne kastmine. «Nad kastavad istutatud taime üle, mistõttu tekib juurepõletik ja taim sureb,» nentis Parmas ja soovitas kasta võimalikult vähe. Muld peab olema peaaegu kuiv.

Samuti kiputakse mehiselt väetama. «Inimesed panevad liiga palju kanakakat ning väetavad taime üle. Taim läheb kollaseks,» selgitas naine.

Küll aga tohib erinevaid sorte kasvuhoones kõrvuti istutada. «Hollandi taim on väga hästi igasuguste viiruste vastu aretatud. Kui võrrelda Eesti ja Hollandi taimi, siis Hollandi taime eelis on see, et vili ei lõhene, aga samas on see kõvema koorega. Inimesed tihti ütlevad, et ei taha kõva koorega tomatit,» selgitas naine. Tema sõnul on Vene sordid pehme koorega.

Hollandi tomat seisab kodus korvis nädal aega ega lähe pehmeks. Vene ja Eesti sordid lähevad aja jooksul pehmeks ja hakkavad mädanema. Parmase kinnitusel on populaarseks muutunud ka kirsstomatid.

Vajab õhku ja valgust

Eesti pooldeterminantsetest sortidest kiidab Parmas «Valvet» ja «Maiket». Kõrgekasvuline ja nõutud on Eestis ka «Malle», mis ei ole väga kiire kasvuga, nagu on näiteks sordid «Visa» ja «Erk». Aiapottidesse pannakse tavaliselt «Vartot».

Ent kui kätte jõuab suvi, valmistavad tomatitele peavalu liigne kuumus ja umbne õhk. «Inimesed ei julge tavaliselt kasvuhoonet lahti teha. Tomat tahab saada tuult ja õhku. Sügisel pannakse kasvuhoone hoopis kinni ja mõeldakse, et nüüd valmib vili kiiremini. Siis lähevad lehed pruuniks ja taim sureb ära,» lausus Parmas nördinult.

Temperatuur võib päikeselisel päeval kinnises kasvuhoones tõusta kuni 40 kraadini. Kui seal sees on õitsev taim, siis õis kukub ära ega vilju.

Tomatitaim tahab ka korralikult valgust saada. Näiteks kevadel aknalaual taimi ette kasvatades on oht, et need ei saa piisavalt valgust. «Kui külvatud taimel ilmuvad juba idulehed, siis esimesed paar päeva võiks tomat saada öösel valgustust. See tähendab taimelambi kasutamist,» õpetas naine.

Parmas tuletas meelde, et väga oluline on augustikuu 1.–15. kuupäevani oma pooldeterminantsetel tomatitel kasvuhoones ladvik maha murda. Vastasel juhul taim jääbki meie kliimas kasvama ning vili ei valmi korralikult või tuleb saak väga hilja.

Tomatiseemnepakendil olev kiri, et sort on «varajane» kehtib tegelikult vaid sel juhul, kui kasvuhoone on köetav ning taim istutatakse sinna juba märtsi lõpus. «Inimesed küsivad tihti, millal nad saaki saavad. Saaki saab siis, kui õitsemise algusest on möödunud 40–45 päeva,» selgitas Parmas. Samuti tuleb meeles pidada, et mida väiksem vili, seda kiiremini see valmib.



SAAKI SAAB NII

Seitse tarkusetera, mida tomati puhul meeles pidada:

1. Tomat ei talu öökülma

2. Tomat vajab sooja

3. Tomat ei armasta vihma

4. Tomat tahab palju valgust

5. Tomatile meeldib õhk ja tuul

6. Tomat ei taha üle 40-kraadist kuumust

7. Tomatit ei tasu üle kasta ega väetada

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles