Soola uutmoodi märkimine toidupakenditel võib tarbijad segadusse ajada

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere Lihakombinaat on juba alustanud pakendite vastavusse viimist määrusega.
Rakvere Lihakombinaat on juba alustanud pakendite vastavusse viimist määrusega. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Järgmise aasta detsembrist muutub kohustuslikuks toitumisalase teabe esitamine pakendatud toitude märgistusel. Toiduliidu juhataja Sirje Potiseppa hinnangul võib aga uutmoodi esitatud soolasisaldus märgistusel segadust tekitada tarbijates, kes ühtäkki pakendilt tunduvalt suurema numbri leiavad.

Euroopa Parlamendi ja Nõukogu toitumisalase teabe esitamise määruse kohaselt ei tohi enam märgistusel esitada lihtsalt naatriumisisaldust, vaid tootel peab olema kirjas soolasisaldus (sool = Na x 2,5), ning vajadusel tuleb lisada märge, et soolasisaldus tuleneb ainult loodusliku naatriumi olemasolust. 

«Meie mure on selles, et see tekitab segadust teadlikes tarbijates, kes pakendit loevad ja sealt ootamatult tunduvalt suurema arvu leiavad,» ütles Potisepp. «Iseenesest tootes soolasisaldus ei muutu, lihtsalt uus märgistus on tarbijatele esialgu harjumatu,» lisas Potisepp.

Kuna toitumisalane teave on kohustuslik igale tootjale, siis puudutab soola märgistamine kõiki tooteid. Potiseppa sõnul muudab see praegust esitlemisviisi eriti järgmistes sektorites: lihatooted, valmistooted, pagaritooted, juustud ja juustutooted ning köögiviljakonservid.

Rakvere Lihakombinaat hakkas juba käesoleva aasta alguses oma pakendeid uute nõuetega vastavusse viima. «Kuna ettevõtte tootevalik on aga väga lai, võtab see aega,» tõdes Rakvere Lihakombinaadi turundusdirektor Triin Lõoke. «See on ka kulukas protsess, kuna eeldab kõikide pakendikujunduste ümbertegemist, mistõttu läheme uuele märgistusele üle järk-järgult ning vanade pakkematerjalide jääkide lõppemisel,» lisas Lõoke, kelle sõnul on nad juba kõik uute toodete pakendikujundused nõuetekohaselt märgistanud.

Naine selgitas, et tarbijale tähendab muudatus seda, et kõik tootes sisalduv naatrium on kokku arvutatud (seda tuleb nii soolast, fosfaatidest kui ka teistest lisanditest) ja selle põhjal arvutatakse välja soolasisaldus. «Tegelikkuses tähendab see, et näiteks neis toodetes, mis sisaldavad fosfaate, on kloriidide järgi arvutatav soolasisaldus praegu väiksem kui uue märgituse nõuetel arvutatav,» ütles Lõoke.

Nõuetekohaselt peab pakendi märgistusel andma teabe toidu energiasisalduse ning rasvade, küllastunud rasvhapete, süsivesikute, suhkrute, valkude ja soola koguse kohta. Seni oli sellise teabe andmine vabatahtlik.

Toitu, mis on viidud turule või märgistatud enne 13. detsembrit 2014 ning mis määruse nõuetele ei vasta, võib turustada kuni varude lõppemiseni.

Toitumisalase teabe kohustuslikud elemendid:

  • energiasisaldus (kJ/kcal)
  • rasvad, millest küllastunud rasvhapped
  • süsivesikud, millest suhkrud
  • valgud
  • sool (Na x 2,5); vajadusel lisada märge, et soola sisaldus tuleneb ainult loodusliku Na olemasolust

Nõuded soola kohta:

  • «Sool» toitumisalases tabelis on soolasisalduse ekvivalent ja seda arvutatakse valemi «sool = naatrium x 2,5» põhjal.
  • Soola märgistamiseks toitumisalases tabelis peab olema arvestatud kogu tootes sisalduva naatriumiga ja selle omakorda korrutama 2,5-ga.
  • Tootjad saavad lasta analüüsi teha või kasutada arvutusi koostisosade keskmiste väärtuste järgi. Arvutamisel kasutatakse usaldusväärsed ja heakskiidetud andmed ja andmesüsteeme.
  • Juhul, kui tootja ei lisa soola, kuid toode sisaldab looduslikku naatriumi, siis seegi peab olema kajastatud toitumisalases teabes (sool sisaldusena).

Allikas: Sirje Potisepp

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles