Marimekko disainer tunnistas plagieerimise üles

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Metsänväki» muster Finnairi lennukil.
«Metsänväki» muster Finnairi lennukil. Foto: Fragment Finnairi Facebooki lehelt.

Tuntud Soome firma Marimekko disainer Kristina Isola, kelle looming «Metsänväki» osutus Ukraina kunstniku Maria Primatšenko 1963. aasta töö «Rotid teel» koopiaks, tunnistas plagiaadi üles.

«Ma ei mõelnud autoriõiguste peale või et ma omastan kellegi loomingut. «Metsänväki» oli mulle nii lähedane, et ma tahtsin seda metsatunnet jagada nii paljude inimestega kui võimalik,» vahendab YLE tema avaldust Helsingin Sanomates.

Naise sõnul saab ta nüüd aru, et käitus valesti ning kahetseb oma tegu ja tunneb sellepärast piinlikkust. Kunstniku sõnul kahetseb ta, et tekitas Marimekkole probleeme. Kristina Isola on Marimekko 1960ndate aastate põhidisaineri Maija Isola tütar.

Isola loodud Metsänväki muster on nii kangal kui ka Finnairi lennukil. Plagieerimise ilmnedes rääkis  Marimekko loovjuht Minna Kemell-Kutvonen, et ettevõtte jaoks on suur šokk ja sügav pettumus, et kangas on kopeeritud teise kunstniku töö pealt.

Finnair teatas, et värvib «Metsänväki» mustriga lennuki üle nii pea, kui see on võimalik, kirjutab Helsingin Sanomat. Plagiaadiks osutunud muster on lennukil Airbus 330, mis lendab New Yorki ja Aasiasse.

Vaata kanga ja maali sarnasust siit!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles