Millega Eesti arste võõrsile meelitatakse

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ületöötanud Eesti arstile tunduvad võõrsil pakutavad palganumbrid ulmelisena.
Ületöötanud Eesti arstile tunduvad võõrsil pakutavad palganumbrid ulmelisena. Foto: SCANPIX

Arstidepõuaga hädas riigid pakuvad uutele meedikutele nii keeleõpet kui ka võimalust kogu pere võõrsile kaasa võtta.

Skandinaavia

Kandideerides MediCarrera vahendusel Rootsi, Norrasse ja Taani tuleb esmalt täita enda haridust ja tööd kirjeldav kandideerimisleht. Lehe põhjal kutsutakse meditsiinitöötaja vestlusele ja küsitakse soovitusi. Kui kõik sujub, ootab ees keelekursus Budapestis või Barcelonas. Kursuse pikkus on 16 kuni 20 nädalat, mille eest makstakse kuutasu 700 eurot pluss 70 eurot iga lapse pealt. Kursused on kogu perele ning lastele on olemas ka kooli- või lasteaiakoht. Samuti makstakse lennupiletite ja elamise eest. Seejärel ootab Skandinaavia riigis ees töö, mille vältel keelekursused jätkuvad. Töötunnid on enamasti esmaspäevast reedeni kella 8–17.. Pakutakse palka, mis on läbirääkimiste küsimus, ja võimalust tegeleda teadustööga.

Suurbritannia

Vajalik on inglise keele oskus. Otsitakse vaid praktiseerivaid meditsiinitöötajaid. Pakutakse nii püsivaid kui ka ajutisi töökohti. Asendusarstid teenivad 20 kuni 100 naela tunnis (23 kuni 117 eurot) ja töötavad keskmiselt 40 kuni 48 tundi nädalas.

Arst-residendid teenivad 20 kuni 55 naela tunnis (23 kuni 64 eurot), spetsialistid 35 kuni 65 naela tunnis (41 kuni 76 eurot). Arvestama peab kõrgete maksudega.

Saksamaa

Töökohti meditsiinis on üle kogu riigi, rohkem perifeerias ja idapiirkonnas. Vajalik on saksa keele oskus. Otsitakse nii ülikoolipingist tulnud kui ka kogenenud arste ning kõige rohkem on oodatud sisehaiguste arstid.

Igal aastal palgatariif tõuseb. Näiteks kui arst-assistent on Saksamaal töötanud kolm aastat, on tema palgatariif 4327 eurot kuus, kui töökogemust on kuus aastat, siis 5070 eurot. Eriarsti diplomiga töötaja palgatariif on esimesel aastal 5206 eurot kuus. Palk suureneb iga kolme, hiljem kahe aasta tagant nii, et võib ulatuda lõpuks 6685 euroni. Vanemarsti palk ulatub 6521 eurost 7452 euroni kuus ning ülemarsti palgatariif on 7670 kuni 8218 eurot. Arvestada tuleb ka kõrgemate maksudega – näiteks teenides 5070 eurot, saab kätte umbes 2925 eurot. Samas lisanduvad tariifile eri töötasud öövalvete, valmidusvalvete või lisatundide eest.

Allikas: Med Pharm Careers, PVMed

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles