Lugeja küsib: kuhu kaevata, kui mehe elatist nõudev eksnaine saab ümbrikupalka?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Minu mees lahutas pool aastat tagasi ja neil oli suuline kokkulepe, et ta hakkab lapse jaoks regulaarselt raha üle kandma ja nii tasub ka elatisraha. Ma ei tea, kes sellele naisele nõu andis, kuid nüüd on ta esitanud kohtusse hagi, väites, et mees elatist ei maksa. Seejuures tõestas eksnaine dokumentidega, et ta töötasu on 320 eurot, kuid see ei ole tõsi. Ta töötab ilusalongis ja saab ametlikult 320 eurot, aga ülejäänud palk makstakse ümbrikus. Kokkuvõttes on ta kuu sissetulek 1000 kuni 1500 eurot. See on ju maksupettus. Kuhu saaks sellise kaebusega pöörduda? Mis selline pettus tööandjale ja töötajale kaasa toob?» soovib venekeelse Postimehe lugeja teada.

Vastab maksu- ja tolliameti kontrolli osakonna juhataja Kaido Lemendik.

Ümbrikupalga maksmisest saab maksu- ja tolliametit teavitada vihjetelefoni kaudu (800 4444) või e-posti aadressi vihje@emta.ee kaudu. Kui vihje alusel on kahtlust arvata, et makstakse ümbrikupalka, siis amet alustab kontrolli.

Maksuhalduri peamine eesmärk on tagada, et menetluse käigus tuvastatud puudused saaksid maksudeklaratsioonides likvideeritud ja seaduse järgi tasumisele kuuluvad maksud riigieelarvesse üle kantud. Kui makse on tahtlikult deklareeritud ja makstud vähem, kui seaduse järgi oleks pidanud, siis on võimalik isikut karistada rahatrahviga. Füüsilist isikut võib karistada rahatrahviga kuni 300 trahviühikut ehk kuni 1200 eurot, juriidilist isikut rahatrahviga kuni 13 000 eurot. Veel peavad isikud tasuma tagasiulatuvalt intressi õigel ajal deklareerimata jäänud summa pealt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles