Ohtlikud vead muruniiduki kasutamisel

, Husqvarna Eesti tegevjuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui on tarvis kallakutel niita, siis on soovitav teha seda suunaga alt üles või ülevalt alla.
Kui on tarvis kallakutel niita, siis on soovitav teha seda suunaga alt üles või ülevalt alla. Foto: Husqvarna

Soojad ilmad on pannud muru hoogsalt kasvama ja kõige tihedam muruniitmise hooaeg ongi käes. Suuremate pindade niitmisel on tõhusaks abiks moodsad murutraktorid ja raiderid, kuid nende oskamatu või isegi  hoolimatu käsitsemine annab tööd traumapunktidele ja  mõnusa suve asemel peab mõni  hoopis vigastuse ravimisega tegelema.

Ohutuks muruniitmiseks tuleb meeles pidada, et kuigi murutraktor  näeb välja  nagu suure traktori väike  mudel, ei ole  see laste mänguasi ning lapsed sellega sõita ei tohiks. Tootjad on sellele mõeldes varustanud masinate istmed turvalukkudega, kuid traumapunktist on tulnud signaale, et mõned vanemad lausa kutsuvad ise õnnetusi ligi, asetades istmele raskuse, et lapsed masinaga sõita saaksid.

Kui nüüd masinaga midagi juhtub, kukub sõitja maha aga masin seisma ei jää. Vahel võib traktoritel näha lausa mitut last korraga ja kui selline traktor järsult pidurdab, sõites näiteks vastu  kivi, võib mõni neist maha kukkuda ning kätt või jalgapidi lõikurite alla jääda.

Kallakutel niitmine

Teiseks tasuks meeles pidada, et murutraktorid ja raideid  ei ole ekstreemspordivahendid. Nende masinatega töötades tuleb järgida lubatud kallet nõlvadel niitmisel, mis reeglina on külgsuunas maksimaalselt 10 kuni 15 kraadi. Suurema kalde puhul on oht, et masin kukub küljeli ja siis on võimalikud vigastused väga suured. Kui vaja kallakutel niita, siis on hea teada, et seda on soovitav niita suunaga alt üles või ülevalt alla. Nii on ümbermineku oht väiksem.

Muruniidukitel on väga teravad lõikemehhanismid. Kuigi terve mõistus, aga ka masina kasutamise juhend ütleb, et sellisesse «hakkmasinasse» ei ole mõistlik oma näppe pista, siis  ikka tuleb ette, et mõni otsustab ummistunud väljaviskeava puhastama hakata ajal, kui mootor ja terad töötavad.

Murutraktori või raideri  lõiketerade alt võib paiskuda kive ja puutükke - niites tuleb seda arvestada ja jälgida, et lähedusse ei satuks kõrvalisi isikuid, eriti aga lapsi ja koduloomi, kes ohtu karta ei oska.

Ükskõik, millise masinaga aias tööd teha, peaasi on, et see oleks tehniliselt korras. Tänapäevased aiatöömasinad on turvalisuse suhtes hoolikalt testitud ja vastavad kõikidele ohutusnõuetele , kuid vaid nende vastutustundlik käsitlemine hoiab äpardused kaugel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles