Tänavu võib oodata varasemat maasikasaaki ja pisemaid marju

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikad.
Maasikad. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Maasikakasvatajad nendivad, et tänavu võib lõõmava päikesepaiste tõttu saak tarbijateni mullusest varem jõuda, samas on oht, et marjad jäävad keskmisest ahtamaks.

Tartumaal Nõo vallas Unipiha külas Maarjakese talu pidav Valdis Kaskemaa usub, et saak jõuab tänavu möödunud aastast varem kätte. «Ma arvan, et 15.–20. juuni on juba korralik korje peal. Tavaliselt jääb see jaanipäeva kanti, aga nüüd lükkub küll viis päeva varasemaks – sõltub, kaua kuum kestab,» rääkis Kaskemaa ja tõdes, et kuigi kevad hakkas hiljem pihta, jõudis suvi väga ruttu pärale.

«Liigagi kiiresti jõudis,» möönis mees ja lisas: «Õitsemine käib väga kiiresti ning see teeb saagi korje perioodi lühemaks. Kellel kastmise võimalust kasvatuses pole, sellel on oht, et marjad jäävad ka peenemaks, marja suurus kahaneb.»

Tartumaal Vana-Kuustes asuva Marjamaa talu omanik Tõnu Oks arvab, et saak oluliselt varem kohale ei jõua – jaanipäeva paiku nagu igal aastal –, küll aga suuremas koguses. See tähendab omakorda, et kui jaanipäeval jätkub odavat maasikat paljudele, siis hoidiste tegemise ajal on hinnad kõrged.

«Kevad oli tänavu ikka väga hiline ja lumi püsis maas kaua – öökülmad kestsid ligi kuu aega kauem kui mullu. Muidugi kuumalaine nüüd kiirendab viljade valmimist. Kui saak jääbki põua kätte, siis nendel, kes kasta ei suuda, jääb maasikate kasv kinni ja mari läheb kuumaga punaseks. Minu istandused on kastmisega ja ma saan taimi aidata,» sõnas kasvataja.

Oks nentis, et maasikas kuumaga väga kasvada ei taha. «Ta läheb punaseks ja tonnid jäävad põllu peal selle võrra väiksemaks. Ostjale ta algul kindlasti meeldib, sest tuleb palju marju korraga ja hind langeb, aga kui suur hulk ära tuleb ja moositegemiseks läheb, siis on hind kõrgem ja marju vähem.»

Oks tõdes, et sel aastal on maasikate valmimise kiirus olnud eriti suur. «Ajaperiood, mis kulus lume sulamisest marjade valmimiseni on olnud väga lühike.»

Mees nentis, et igat põllumeest häirib pikka aega väldanud põud. Teisalt ei tule suure vihma korral n-ö vabakutselised maasikakorjajad põllule tööle – nemad eelistavad ikka päikeselist tööilma. Parim lahendus oleks siis, kui öösiti sajaks vihma ja päeval säraks päike – see meeldiks nii marjadele kui ka korjajatele.

Muuseas, ka Soome väljaanded kirjutavad, et nende kasvatajad ootavad sel aastal varasemat maasikasaaki. Samas võib kuumus hävitada neilgi juulis ja augustis valmivaid vilju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles