Rabarber sobib nii katlakivi eemaldamiseks kui supi tegemiseks

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rabarber
Rabarber Foto: SCANPIX

Rabarber on Tarbija24 lugejate kinnitusel väärtuslik aiasaadus, millest saab nii moosi keeta kui ka nooblit napsu teha. Ka sobib see katlakivi eemaldamiseks ja klaaside läikima löömiseks.

«Rabarber on väga tõhus lubjaeemaldaja klaasidelt ja keedukannult,» kirjutas üks üleskutsele vastanud lugeja. Tema kodus on väga lubjarikas vesi ja seetõttu on ta pidevalt hädas halliks jäävate  klaasidega vms. «Kord, kui kodus äädikat polnud, otsustasin rabarberiga katsetada. Keetsin potitäie ja panin puhastamist vajavad nõud sinna likku, osa valasin keedukannu. Nüüd suvel ainult seda kasutangi, palju parem kui äädikas,» kiitis ta rabarberit.

Teine lugeja kiidab rabarberi bellinit. «Aja 300g tükeldatud rabarberit 5 sl suhkru ja 2 sl veega keema. Kuumuta, kuni tekib kompoti konsistentsiga moodustis. Aja saumikseriga püreeks ja pane külmkappi jahtuma. Kui segu mõnus ja külm, siis sega 1 osa kompotti ja 2 osa Proseccot kokku belliniks. Väga mõnus jahe suvejook,» soovita ta.

Mitu lugejat soovitavad rabarberist veini teha või siis panna tükkidena sügavkülma. Sügavkülmast võetud rabarber sobib nii koogi tegemiseks kui ka hiljem  teiste marjadega koos moosi keetmiseks. Eriti head olevat maasika, ingveri, apelsini  või arooniaga keedetud moos. Üks lugeja kirjutas, et keedab rabarberimoosi koos kasemahlaga.  

Rabarberi kompoti sisse sobivad nii maasikas kui ka apelsin koos ingveriga.  Ka soovitatakse rabarberit kuivatada, sest siis ta happelisus väheneb. Samuti saab sellest aurutada mahla, kuhu võib lisada melissi või piparmünti. Puhast mahla aga sobib panna hapet nõudvates salatitesse, suppidesse ja  kastmetesse.

Lisaks teada-tuntud kookidele saab rabarberist soolaseid roogi. Nii kiidab üks lugeja rabarberi lehtedest suppi kruupide ja soolalihaga. Teine aga soovitab teha chtuneyd. «Chutneyga on hea ahjuliha teha, paned eelmine päev liha kilekotti, valad chutneyga üle ja järgmine päev ahju. Liha jääb meeldivalt vürtsine, kuid samas mahlane,» jagab ta lihategemise näpunäiteid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles