Plagiaadis süüdistatud Marimekko soovib osta õigust originaaltööle

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Metsänväki» muster Finnairi lennukil.
«Metsänväki» muster Finnairi lennukil. Foto: Fragment Finnairi Facebooki lehelt.

Ukraina rahvakunstniku tööd kopeerinud Marimekko vabandas kunstniku järeltulijate ees ja soovib nüüd osta õigust originaaltööle.

Soome rõiva- ja tekstiilifirma Marimekko on vabandanud Ukraina rahvakunstniku Maria Primatšenko järeltulijate ees, kirjutab YLE. Marimekko  kunstnik Kristina Isola kopeeris nimelt Primatšenko 1960. aastatel valminud maali «Rott teel», mis hakkas Isola loominguna kandma hoopis nime «Metsänväki» («Metsarahvas»). Plagiaat ehib seejuures ka Finnairi lennukit Airbus 330, mis lendab New Yorki ja Aasiasse.

Nüüd soovib Marimekko osta Primatšenko järeltulijatelt luba originaaltöö «Rott teel» kasutamiseks kommertseesmärgil. Marimekko kommunikatsioonidirektor Merja Paulamäki ütles, et firma vabandas ka Kiievis asuva rahvakunstimuuseumi ees. Muuseumis paikneb Primatšenko originaaltöö.

Marimekko loovjuht Minna Kemell-Kutvonen ütles, et Marimekko tahab kasutusõiguse ostmisega juhtunu eest vastutuse võtta.

Samuti toetab Marimekko plaani tuua näituse Primatšenko originaaltöödest Soome.

Isola on plagiaadi üles tunnistanud. «Ma ei mõelnud autoriõiguste peale või et ma omastan kellegi loomingut. «Metsänväki» oli mulle nii lähedane, et ma tahtsin seda metsatunnet jagada nii paljude inimestega kui võimalik,» vahendab YLE tema avaldust Helsingin Sanomates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles