Soome lasteaedades palutakse vanematel lastele järele tulles telefonid välja lülitada

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui laps tahab tähelepanu.
Kui laps tahab tähelepanu. Foto: SCANPIX

Lapsed on väga pettunud kui vanemad tulevad neile lasteaeda järgi, aga ei pööra neile täit tähelepanu. Soomes on mõnes lasteaias palutud lapsevanematel lasteaia territooriumile sisenedes mobiiltelefonid välja lülitada.

Porvoos asuv Omenamäki lasteaed on vanematele asja väga lihtsaks teinud ja reeglid karmilt paika pannud. Juhataja Irmeli Eloneni sõnul tahavad lapsed lasteaeda minnes ja sealt tulles oma vanematelt suurt tähelepanu kui neid ignoreeritakse, kirjutab yle.fi.

«On olnud juhtumeid, kui tahame lapsevanematega rääkida, aga nemad lihtsalt tulevad ja lähevad,» selgitas Elonen. Kuigi seda juhtus vaid mõnel korral, usutakse, et telefonikasutus võib hakata laiemalt levima.

Telefonikeeld

Omenamäki lasteaed pole ainus, kus mobiiltelefonide kasutamine keelatud on. Ka Masku vallas on palutud vanematel laste viimise ja toomise ajal telefon rahule jätta. Masku päevahoidude juhi Kirsi-Leena Hotineni selgitusel segab telefonikasutus lasteaias õpetajate ja lapsevanemate vahelist suhtlemist.

Lastega töötajate sõnul ei jagu inimestel sageli kombeid uue tehnoloogiaga õigesti käitumiseks. «Areng on toimunud nii kiiresti, et raske on sellega kaasas käia ja inimesed on hakanud unustama kui tähtis on omavahel suhelda,» sõnas Elonen.

Pärast mobiiltelefonide keeldu on olukord lasteaias Eloneni kinnitusel märgatavalt paranenud. «Mõnikord on näha, et vanemad räägivad autos tükk aega telefoniga enne kui tulevad sisse, et lapsele järele tulla. Me tahame laste arengu pärast hoida neid reegleid, mis me teame, et töötavad,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles