Beekman: vanusepiiri tuleks tõsta nii kange kui lahja alkoholi ostmisel

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholilett väikepoes.
Alkoholilett väikepoes. Foto: Toomas Huik/Postimees

Eesti karskusliidu AVE esimees Lauri Beekmann ei poolda õlletootja ettepanekut tõsta ainult viinaostjate vanusepiiri, kuna see annaks ühiskonnale vale signaali.

«Esmalt tuleb muidugi rõõmustada, et alkoholitootjad hakkavad tasapisi uskuma tõendatult efektiivsetesse regulatsiooni meetmetesse. Esialgu küll rakendatuna konkurentide tooterühmadele, kuid edusamm seegi,» kommenteeris Beekmann Saku õlletehase juhi Margus Kasteina ettepanekut tõsta viinaostjate vanusepiiri 20nda eluaastani.

Beekmanni sõnul on Eesti suurim probleem see, et Eestis juuakse liiga palju alkoholi kui sellist. «On ohtlik minna arvama, et oleks olemas justkui ohutumat alkoholi. Kahju suurus kasvab koos tarbitud etanooli kogustega, sõltumata sellest kas juuakse õlut, veini või viina,» rõhutas ta.

Pole olemas ohutut alkoholi

Õlletootja ettepaneku motiivides näeb karskusliikumise esindaja ohtu, et lahja alkoholi peetakse justkui ohutuks ja kui noored jääksid õlu juurde, oleks probleem justkui lahenduse poole teel. Beekmani hinnangul on üsna tõenäoline, et alaealised teevad esmatutvust alkoholiga ikkagi just lahjade jookide kaudu. «Spetsiaalsed alkopopsid muudavad naturaalselt ebameeldiva etanooli maitsvaks ja vastuvõetavaks ning kui  noor on barjääri ületanud, on kergem edasi liikuda kangemate jookide ja rohkema tarvitamise suunas,» toonitas ta. Ta lisas, et kuuldavasti joovad tänapäeval noored jooke üldse segamini ehk lahjad ja kanged alkohoolsed joogid ning mahlad (ja ka energiajoogid) segatakse kokku. 

«Seda rõhutanuna oleks kõrgema vanusepiirangu seadmine kindlasti õige samm,» leidis Beekmann.  Karskusliit eelistaks vanusepiirangu tõstmist kõigile alkohoolsetele jookidele ning lisaks tuleks tugevdada järelevalvesüsteemi ning ennetustööd. Ta tõi näite, et Põhjamaades on kange alkoholi puhul see piirang 20, USA-s kõigi alkohoolsete jookide puhul teatavasti 21. «Samas on Põhjamaades alkoholipoliitika toimimas süsteemsena ning vanusepiirang on toetatud tugeva järelevalve, kõrge hinna ja tugevalt piiratud kättesaadavusega,» lisas Beekmann.

Saku õlletehase juht pakkus välja ka idee viia viin leti taha müüki ning Beekmanni sõnul peaks siinkohal õlletootjatele meenutama alkoholipoliitika rohelist raamatut, kus alkoholitootjate osalusel jõuti ettepanekuni - lubada alkoholi müüki jaekauplustes vaid eraldi müügialal või müüjaga.

«Nii et toetame kindlasti ka viina müügi leti taha viimist, kuid kooskõlas rohelise raamatuga arvame, et sinna peaks minema ka õlu ja muud alkohoolsed joogid,» rõhutas ta. Beekmanni sõnul riigi alkoholipoliitika peaks suunama noori ja alaealisi karske ja tervisliku eluviisi suunas, mitte kergendama teed ühe või teisi alkohoolse joogi suunas.

Saku Õlletehase juhatuse esimehe Margus Kasteina sõnul saaks Eestis alkoholi tarbimist vähendada, kui tõsta kange alkoholi ostjate vanusepiir 20 eluaastani nagu Põhjamaades.

«Eestis on puhta alkoholi tarbimine 10,2 liitrit inimese kohta ja kui tahame, et rahvas jooks vähem, siis minu väide on, et viina tuleb vähem juua,» rääkis ta.

«Minugi poolest võiks see nii olla, kui ka õlut müüakse alates 20. eluaastast,» kommenteeris ettepanekut Liviko tegevjuht Janek Kalvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles