Õlletootja soovitab tõsta viina ostjate vanusepiiri

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õlletootja piiraks viina ostmise võimalusi.
Õlletootja piiraks viina ostmise võimalusi. Foto: Toomas Huik/Postimees

Saku Õlletehase juhatuse esimehe Margus Kasteina sõnul saaks Eestis alkoholi tarbimist vähendada, kui tõsta kange alkoholi ostjate vanusepiir 20 eluaastani nagu Põhjamaades.

«Eestis on puhta alkoholi tarbimine 10,2 liitrit inimese kohta ja kui tahame, et rahvas jooks vähem, siis minu väide on, et viina tuleb vähem juua,» rääkis ta.

Kasteina sõnul moodustab keskmise Eesti elaniku tarbitavast 10,2 liitrist puhtast alkoholist 4,3 liitrit viin, 3,9 õlu ja 0,9 liitrit lahjad alkohoolsed joogid. Samas on Soomes viina osakaal ühe inimese kohta tarbitavast puhtast alkoholist 23 protsenti.

Kastein soovitas tõsta kange alkoholi ostjate vanusepiiri 18 eluaastalt 20 eluaastale nagu Põhjamaades. «See on tehniliselt väga keeruline, aga tuleks mõelda sellele, kuidas vähendada viina kättesaadavust. Näiteks viia kange alkohol leti taha,» pakkus ta välja.

Kastein tõi näite Soomest ja Rootsist, kus õlu on müügil tavalistes toidupoodides, aga viina müüakse vaid riiklikes monopolides.

«Minugi poolest võiks see nii olla, kui ka õlut müüakse alates 20. eluaastast,» kommenteeris ettepanekut Liviko tegevjuht Janek Kalvi.

Kalvi sõnul ei saa ta põhimõtteliselt nõustuda sellega, et ühiskonnale antakse signaal, nagu oleks üks alkohol vähem kahjulik või parem või kultuursem kui teine.

«Praegu on arutelu kujunenud õlu versus viin, aga tegelikult käib jutt lahjast ja kangest alkoholist, mis kätkeb endas märksa suurema valiku erinevaid alkohole,» rõhutas ta ja lisas, et sel juhul tuleks pigem püstitada küsimus nii, et alkoholi ostmisel peaks olema kõrgem vanusepiir.

Kalvi sõnul kaasneb aga vanusepiiri tõstmisel ridamisi teisi küsimusi. «Kui riigikokku tohib kandideerida 18-aastaselt ja seal seadusi vastu võtta, siis kuidas saame eeldada, et ta ei ole piisavalt pädev otsustama, kas ta tohib ise alkoholi osta,» tõi Liviko tegevjuht näite.

Ka Saku Õlletehase juhi teise ettepaneku kohta piirata viina müügikohti rõhutas Kalvi, et igasuguste piirangute sisseviimisel tuleb lähtuda põhimõttest, et «alkohol on alkohol». Tema sõnul on kõik muudatused pigem ühiskondliku diskussiooni teemad ning arutada tuleks, mida ja kui palju piirata, mitte tunnistada üks alkohoolsest joogist heaks ja teine halvaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles