Esimese internetiapteegi avamine lükkub edasi

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reklaam Solarises.
Reklaam Solarises. Foto: Mihkel Maripuu

Ravimiamet teatas aprilli lõpus, et esimesed internetiapteegid avatakse juba juuni alguses. Hetkel on ravimiametile taotluse esitanud vaid üks apteek – Apotheka. Taotluse menetlemisel ilmnes aga puudusi, mille kõrvaldamiseks anti aega kaks kuud.

Ravimiameti inspektsiooniosakonna juhataja Gert Klaaseni sõnul registreeriti Apotheka kaugmüügitaotlus (internetiapteek) ravimiametis 30. aprillil. Taotluse menetlemisel ilmnes aga puudusi, millest teavitati taotlejat mai keskel kirjalikult ning anti nende kõrvaldamiseks aega kaks kuud. «Ravimiametile ei ole (Apotheka - toim) tänaseni tagasisidet antud,» märkis Klaasen.

Apotheka tegevjuhi Marika Pensa sõnul ei saa internetiapteegi avamise osas lubada kindlat kuupäeva, kuid nad on valmis avama internetiapteegi esimesena. «Ravimite müümiseks vajavad apteegid tegevusluba, sest apteek peab tagama, et ravimeid säilitatakse nõuetekohaselt ning ravimeid väljastavad ja patsiendile annavad nõu apteekrid. Samad põhimõtted kehtivad ka internetiapteekide puhul,» selgitas Pensa.

Tegevusloa saamiseks esitavad apteegid ravimiametile taotluse, misjärel vaatab amet põhjalikult veebikeskkonnad ja kaugmüügi töökorralduse üle ning kui kõik nõuetele vastab, annab ka tegevusloa. «Seega sõltub tegevusloa saamine veebikeskkondade arendustest ja sellest, kui kiiresti amet neile oma heakskiitva otsuse annab,» lausus Pensa.

Pensa selgitas, et internetiapteegist saavad ravimi kätte nii tavaapteegist kaugemal elavad patsiendid kui ka need, kes on kodus haiged. «Lisaks on see hea võimalus näiteks väikelaste vanematele, kes ei saa haige lapse kõrvalt ise apteeki minna, aga ka üksi elavatele eakatele ja neist eemal elavatele lastelastele, kes saavad oma vanavanematele ravimeid osta ja neile kulleriga koju saata, kuna siis pole vaja muretseda, kuidas vanainimene libeda, külmaga või suisa haigena apteegis käidud saab,» rääkis Pensa.

Naise sõnul saab internetiapteek olema kindlasti mugav teenus neile, kes täpselt teavad, mida nad tahavad, aga ka inimestele, kes soovivad erinevate toodetega põhjalikumalt tutvuda.

Klaaseni sõnul sõltub Apotheka internetiapteegi avamine sellest, kui kiiresti nad oma veebikeskkonna lõplikult valmis saavad. Hetkel ravimiametile rohkem taotlusi esitatud ei ole, kuid neid võib Klaaseni sõnul iga hetk tulla. «Neid tuleb aga põhjalikult menetleda, kuna internetiapteek on uus kõigi jaoks ja seetõttu võtab ka kõikidele nõuetele vastava keskkonna loomine aega,» märkis Klaasen.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles