Passiivne suitsetamine võib ka koduloomadel vähki tekitada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kassidel ja koertel, kelle omanikud suitsetavad, on kaks korda suurem tõenäosus haigestuda mingisse vähivormi.
Kassidel ja koertel, kelle omanikud suitsetavad, on kaks korda suurem tõenäosus haigestuda mingisse vähivormi. Foto: SCANPIX

Koduloomadel, kelle omanikud suitsetavad, on kaks korda suurem tõenäosus vähki haigestuda kui mittesuitsetavate omanike koduloomadel.

Buckinghamshire’i tugiteenuse SuitsuVaba juhi Val Millsi sõnul on passiivse suitsetamise ohtlikkust inimeste puhul palju uuritud, kuid paljud loomaomanikud ei tea, et see on ohtlik ka loomadele, vahendab Daily Mail Online.

Näiteks koertel, kes hingavad pidevalt sisse tubakasuitsu, areneb suurema tõenäosusega nina- või kopsuvähk. Ka väiksematele koduloomadele ja -lindudele on tubakasuits väga ohtlik.

«Loomaomanikuna tean ma, kui tähtsad ja kallid koduloomad inimestele olla võivad, aga mõned inimesed ei taipa, et koduloomade lähedal suitsetamine mõjutab nende tervist,» sõnas Mills.

Ka varasem USA Tuftsi ülikooli uuring näitas, et suitsetavate omanike kassidel on kaks korda suurem tõenäosus haigestuda Feline Lymphomasse, mis on kassidel esinev verevähi vorm. Enne nimetatud uuringut arvati, et seda tüüpi vähki tekitab feline leukaemia viirus, kuid uuringu tulemused näitasid, et seda võivad tekitada ka keskkonnamõjud nagu passiivne tubakasuitsu sissehingamine.

Samuti kinnitavad uuringu läbi viinud eksperdid, et kui kassid ennast lakuvad, söövad nad sisse karvadesse jäänud tolmu, tahma, tuha ja nikotiini jääke, mis on samuti tervisele kahjulik.

Mills kutsus üles loomaomanikke olema tähelepanelikud ka selles osas, et nende loomad ei sööks kogemata sigarette ega nende konisid. Eksperdid hoitavad, et koduloomad võivad saada sigaretikonide söömisest surmava mürgistuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles