Katse: kas supermarketid peavad oma lubadusest kinni?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi poed kinnitavad, et küsivad kõigilt noortelt napsu ostmisel dokumenti, siis tegelikult seda ei tehta.
Kuigi poed kinnitavad, et küsivad kõigilt noortelt napsu ostmisel dokumenti, siis tegelikult seda ei tehta. Foto: Laura Oks/Postimees

Eelmisel nädalal teatasid Eesti suuremad poeketid, et liitusid teavituskampaaniaga, mille kohaselt hakatakse kõigilt kuni 30-aastastelt alkoholiostjatelt küsima dokumenti. Tarbija24 testostudest selgus, et selle kampaania puhul peab paika ütlemine – hea mees kes lubabki.

Teavituskampaaniaga on liitunud ETK, Rimi, Tallinna Kaubamaja, Selver, Prisma Peremarket, ABC Supermarkets, Maxima ja Keila TÜ kauplused. Tallinna, Tartu, Pärnu ja Narva poodides tehtud 19 kontrollostu korral küsiti dokumenti vaid kahel juhul. Üllatuslikult selgus, et seda ei nõutud ka neilt neidudelt, kelle käest seni on küsitud.

«Laupäeval ostis mu 26-aastane elukaaslane päeval Tartus Tasku keskuse Rimist õlut ja teenindaja ei küsinud dokumenti. Mina pärisin siis kõrvalt, et kas te dokumenti ei küsigi (muuseas olid kassade kohal suured kollased sildid, et dokumenti küsitakse kõigilt alla 30-aastastelt). Vaatas teenindaja korraks mehele otsa ja ütles kardinaalselt -  ei,» rääkis 25-aastane Kadri.

Ta ise ostis pühapäeval Kristiine Prismas pudeli veini. «Kõik asjad lasti kenasti kassast läbi ja midagi ei küsitud, asusin kaardiga maksma ja küsisin juurde, et kas te dokumenti ei küsigi. Müüja ehmatas ja ütles, et «jah, ma tahtsin küll küsida, aga läks meelest ära»,» rääkis Kadri.

Küll küsiti dokumenti küsiti 23-aastaselt Rivolt, kes laupäeval samast poest  veini ostis. «Minu aasta nooremalt vennalt, kes maksis enne mind, ei küsitud,» imestas ta.

21-aastane Taavi ostis reedel  õlut Tallinna Kaubamaja toidumaailmast, kus kõikidel kassadel on teavituskampaania sildid välja, ning temalt dokumenti ei küsitud. Dokumenti ei pidanud näitama 23-aastane Imre, kes neljapäeval ostis Järve Selverist kolm õlut, ja 25-aastane Kaija-Liisa, kes ostis reede õhtul Merimetsa Selverist veini.

«Laupäeval Pärnu Ülejõe Selveris ei küsitud meie viieliikmelisest seltskonnast (25-aastased neiud ja üks 26-aastane noormees) kelleltki makstes dokumenti, ehkki igaüks maksis oma ostude eest eraldi ja eraldi kassades. Tõsi, ostsime lahjat alkoholi,» rääkis 26-aastane Tiina.

Ka Pae tänava Maxima müüja ei tundnud huvi 23-aastase neiu dokumendi vastu, kui ta veini ja õlut ostis. Temaga koos poes olnud 26-aastane noormees pääses rummi ostmisel dokumendi näitamisest.

«Minu osa alkoholi ostu eksperiment lõppes igatahes nii, et keegi dokumenti näha ei tahtnud,» tõdes 27-aastane Berit. Reede õhtul ostis ta siidrit Statoilist ja müüja oli keskealine naine. «Ei paistnud ka kelleltki teiselt dokumenti küsivat ja seal oli üsna palju  20- kuni 22-aastaseid,» tõdes ta. Ka laupäeva õhtul Tallinna Kaubamaja toidupoest veini ostes ei küsitud dokumenti. Müüja oli nooremapoolne naine. Samas tema selja taga olnud sama vanalt sõbrannalt aga soovis müüja dokumenti näha.

Mustika keskuse Prismas ei tahetud dokumenti näha veini ostnud 29-aastaselt naiselt.

«Ostsin purgi siidrit  Narvas Araxese poest. Müüja, 30ndates venekeelne naine, dokumenti ei küsinud, siis ma ise küsisin, kas dokumenti pole vaja,» rääkis 26-aastane Olesja. Müüja vastas talle, et sellist määrust või seadust pole ja kui see nõue kehtiks, siis oleks juhataja müüjaid teavitanud.

Uus dokumendi küsimise kord kehtib alates 5. juunist ning Tervise Arengu Instituudi vanemspetsialist Mariliis Taela sõnul  on uus kord vajalik, kuna müüjatel ei ole alati lihtne noorte ostjate vanust hinnata. «Kahjuks on nii, et pelgalt inimesele otsa vaadates ei ole aru saada, kas ta on 16, 19 või 24,» lausus Tael. «Kui meie müüjad küsivad aga vanust ka neilt, kes silma järgi 30-le lähenevad, on neil oluliselt vähem eksimisvõimalusi ning 16-aastastel ei ole põhjust katsetama minna.»

Samasugune ühiskondlik kokkulepe hakkas kehtima selle aasta jaanuarist ka Soomes ning on juba aastaid kehtinud USAs ning Hollandis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles