Euroopa Liit keelas beebipildid piimasegudel

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piimasegu peab olema valmistatud täpselt juhiseid järgides.
Piimasegu peab olema valmistatud täpselt juhiseid järgides. Foto: SCANPIX

Täna vastu võetud määrusega kehtestatakse uued reeglid imikute piimasegude ning meditsiinilisel näidustusel kasutatava toidu koostisele ja selgemale märgistusele, et kaitsta tarbijaid ja eristada selgemalt tavatarbeks ja eriotstarbeks mõeldud toidugruppe.

Uued reeglid, mille osas on juba Euroopa Parlamendi ja EL nõukogu mitteametlik kokkulepe, sätestavad ka nõuded mõnedele madala kalorsusega dieettoitudele.

«Imikud, väikelapsed ja raskelt haiged inimesed ei ole selgelt tavamõistes tarbijad ja meil on seadusloojatena kohustus kehtestada rangemad reeglid, näiteks koostise ja märgistuse osas neile mõeldud toidugruppidele,» ütles raportöör  Frédérique Ries pärast hääletust.

Uued reeglid parandavad märgistuse ja koostise nõudeid kuue kuni kümne kuu vanustele imikutele mõeldud piimasegule ja jätkupiimasegule, töödeldud teraviljapõhisele toidule, meditsiinilisel näidustusel kasutamiseks ettenähtud toidule ja kehakaalu alandamiseks ettenähtud päevase toidu asendajatele.

Reeglid sisaldavad samuti nimekirja ainetest, nagu näiteks vitamiinid ja mineraalained, mida võib nendele toidugruppidele lisada.

Uute reeglite kohaselt ei tohi imikutele mõeldud piimasegude (ka jätkupiimasegude) märgistus sisaldada pilte imikutest, mis võiksid idealiseerida piimaseguga toitmist ning pärssida rinnapiimaga toitmist. Samas on lubatud kasutada jooniseid imiku piimasegu ja jätkupiimasegu identifitseerimise hõlbustamiseks ja valmistamisviiside illustreerimiseks.

Euroopa Parlament palub Euroopa Komisjonil hinnata ka seda, kas piimal põhinevad jookidel ja sarnastel väikelastele ettenähtud toodetel «on rinnapiimast võõrutatud laste puhul toiteväärtuselisi eeliseid, võrreldes tavatoiduga» ning kas selliseid reegleid on vaja ka sportlastele mõeldud toidu jaoks.

Komisjonil palutakse ka tagada, et pestitsiidijäägid sellistes toitudes oleks viidud miinimumini.

Mõned sätted uues määruses hakkavad kehtima 20. päeval pärast avaldamist Euroopa Liidu Teatajas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles