Eestisse üritatakse massiliselt e-sigarettide täitekapsleid smugeldada

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-sigareti kapslid.
E-sigareti kapslid. Foto: AFP / Scanpix

Eestisse üritatakse ebaseaduslikult smugeldada ka nikotiinisisaldusega e-sigarettide täitekapsleid, mida siin ravimina liigitatakse.

Praegu on Eestis lubatud vabalt müüa nikotiinivabasid e-sigarettide täitekapsleid, mis laialt populaarsust koguvad. E-sigarettide nikotiini sisaldavad kapslid on aga ravimid, mida tohib turustada pärast ravimi müügiloa väljastamist. Ravimiameti müügilubade osakonna juhataja Margit Plakso kinnitusel ei ole nikotiini täitekapslitele keegi Eestis ravimi müügiluba seni taotlenud.

Samas üritatakse ebaseaduslikult nikotiinisisaldusega e-sigarettide täitekapsleid Eestisse ikka tuua.

«Probleem on olemas nii postisaadetiste puhul kui ka idapiiril reisijate tollikontrollil,» rääkis maksu- ja tolliameti tollikorralduse osakonna juhtivspetsialist Piret Tinkus.

MTA töötajad on korduvalt kinni pidanud näiteks kapsleid, mis on märgistamata ja puudub info koostisainete kohta. «Idapiiril on viimaste kuude jooksul olnud kaks suuremat kapslite saadetist, mis peeti kinni. Postisaadetiste osas on samuti põhiliseks probleemiks nõuetekohase märgistamise puudumine, mistõttu saadetakse need tooted tagasi,» kinnitas Tinkus.

Nädalas kümned saadetised

Posti- ja kullerpostisaadetisi, mille puhul MTA töötajad selliseid juhtumeid avastavad on nädalas umbes 15 kuni 20.

MTA kinnitas, et lähtub terviseameti infost, et kui e-sigaret on mõeldud nikotiinisõltuvuse raviks ja/või kasutamiseks koos nikotiini sisaldavate kapslitega, on tegemist meditsiiniseadmega. Meditsiiniseade peab vastama meditsiiniseadme seaduse nõuetele ja ta peab olema nõuetekohaselt Euroopa Liidu turule lastud.

Kui e-sigareti tarvikuna kasutatav vedelikukapsel ei sisalda nikotiini, siis ei ole tegemist ravimiga ning turustamisele ja tellimisele internetist piiranguid ei ole seatud.

Samas juhib maksu- ja tolliamet tähelepanu, et tellitavate (nikotiini mittesisaldavate) e-sigarettide vedelikukapslite märgistusel peavad olema järgmised andmed: toote nimetus, koostisainete loetelu, seeria/partii number, «kõlblik kuni» tähtaeg ning tootja nimi ja kontaktandmed.

«Kapslite märgistus ei tohi olla kapslilt eemaldatav. Juhul, kui eelpool nimetatud info puudub või kapslite märgistus on kergesti eemaldatav, siis võib tekkida kahtlus kapsli nikotiinisisalduse osas ning postipakki võidakse mitte kätte toimetada,» selgitas Tinkus.

Interneti kaudu saab ravimeid tellida apteekidest, millele ravimiamet on väljastanud internetiapteegi tegevusloa. Tegevuslubade olemasolu saab kontrollida ravimiameti kodulehelt. Väljastpoolt Euroopa majanduspiirkonda on ravimite tellimine keelatud.

EL tooks e-sigaretid kauplustesse

Euroopa Liidus on arutlusel uus tubakatoodete direktiiv, mille kohaselt võiks nikotiinisisaldusega e-sigarette liigitada tubakatoodeteks. Samas jäävad direktiivi kohaldamisalast välja nikotiinivabad e-sigaretid. Kui e-sigaretist saab tubakatoode, tähendab see, et kaubanduskeskused võivad hakata müüma nikotiinisisaldusega täitekapsleid ilma ravimiameti loata.

Terviseametnikud ja mõned koolijuhid toovad välja selle, et aru saada, kas näiteks alaealine tõmbab nikotiinisisaldusega e-sigaretti või mitte, on keeruline. Nikotiinivaba- ja nikotiinisisaldusega kapslit on võimalik eristada kapsli märgistuse järgi või laborianalüüsiga.

«Uue tubakatoodete direktiiviga seonduvalt peaks ka tulevikus jääma kehtima normidest kõrgema nikotiinisisaldusega toodete turuleviimine ravimina,» selgitas sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsleri Ivi Normet. Madala nikotiinisisaldusega tooteid võib uue tubakatoodete direktiivi kohaselt müüa nagu tarbekaupu, kui tootele on lisatud terviseohu hoiatus.

«Eelnõule esitatud Eesti seisukohtades ei toeta Eesti madala nikotiinisisaldusega toodete määratlemist tarbekaupadena, vaid leiame et nikotiinisisaldusega toodetele, mis ei ole määratletud ravimina, peaksid laienema tubakatoodetega sarnased nõuded koostisosade ja toote atraktiivsuse osas,» lisas Normet. Samas jääb liikmesriigi pädevusse otsustada, millised piirangud seatakse sellistele toodetele müügikohas väljapaneku ja avalikus kohas kasutamise osas. Seda liidu tasandil ei reguleerita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles