Spetsialist lati devalveerimisest: mitte kas, vaid millal

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti uus õnnelatt.
Läti uus õnnelatt. Foto: http://www.bank.lv/

Rootsi keskpanga endine juht ja praegu Läti valitsusele nõuga obiks olev Bengt Dennis teatas, et Läti peab oma valuuta devalveerima.


«Keegi ei tea, kas latt devalveeritakse homme või paari kuu jooksul - aeg on alati ebamäärane - aga me ei peaks enam küsima, kas seda tehakse, vaid keskenduma sellele, kuidas seda tehakse,» rääkis Dennis eile Rootsi telekanalis SVT, vahendab aripaev.ee.Erinevad välisanalüütikud ning- eksperdid räägivda lõunanaabrite valuuta devalveerimisest aktiivselt juba eelmisest sügisest.

Rootsi majandusleht Dagens Industri kirjutas eelmisel nädalal, et devalveerimine Lätis tuleb lähemale ning luges kinnitavaks märgiks ka Rootsi keskpanga kolmapäevase teate, et pank võtab valuutavarude täiendamiseks 100 miljardile Rootsi kroonile vastavas summas laenu.

«Alternatiiv devalveerimisele Lätis on oodata, kuni valuutareservid otsa saavad ning majandus on sügavas mustas augus. See pole eriti mõistlik,» ütles Rootsi majanduslehele Stockholmi kaubanduskõrgkooli Ida-Euroopa instituudi juht Torbjörn Becker.

Läti valitsuse liikmed ning keskpanga president on jutud rahvusvaluuta võimalikust devalveerimisest kindlalt tagasi lükanud. Läti peaminister Valdis Dombrovskis kinnitas eile, et lati devalveerimine eelarvekärbete ühe stsenaariumina arutusel ei ole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles