Väärisehteid tasub puhastada mõne kuu tagant

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuemad määrdunud ehted saab puhtaks ka koduste vahenditega, kuid aastakümneid seisnud esemete puhul läheb vaja spetsialisti kätt. Filigraanripatsi puhtaks saamiseks pidi kullassepp Gerli Merisalu seda lõõmutama ja trumlis puhastama.
Uuemad määrdunud ehted saab puhtaks ka koduste vahenditega, kuid aastakümneid seisnud esemete puhul läheb vaja spetsialisti kätt. Filigraanripatsi puhtaks saamiseks pidi kullassepp Gerli Merisalu seda lõõmutama ja trumlis puhastama. Foto: Peeter Langovits

Paljudes ehtekarpides leidub kauneid, tundeväärtusega ehteid, millele ajahammas on jätnud oma jälje – hõbeehted on tõmbunud hallikasmustaks ning kuld muutunud tuhmiks. Katsetasime nippe, kuidas ehete välimusele taas värskust anda.

Kullassepp Gerli Merisalu kinnitas, et kuigi vanema, niiskust saanud ehte puhastamisele võib kuluda üpris palju aega ja tahtmist, valmistab lõpptulemus sageli meeldiva üllatuse.

Kodustest vahenditest võib kuld- ja hõbekettide puhastamisel abi olla Fairy nõudepesuvahendist, vedelseebist ja nuuskpiiritusest. Tilgake igast vahendist tuleks segada kokku klaasitäie sooja veega. Nuuskpiiritust võib klaasi vee kohta lisada ka viis kuni seitse tilka, täpsustas kullassepp.

«Sellise seguga saab ehetelt ära esmase tolmu, mustuse ja rasva,» rääkis Merisalu, kes soovitas ehete puhastamisel appi võtta pehmete harjastega hambaharja, mis pääseb pragudesse ja keti lülidesse.

Teada-tuntud soodat kullassepp ehete puhastamisel kasutada ei soovita. «Sooda on teraline ja kui ehet veel hambaharjaga hõõruda, siis tekivad läikivale pinnale kriimud,» selgitas Merisalu. Tema kinnitusel on väärisehteid proovitud puhastada ka hambapastaga, mis teeb ehte seisukorra aga veel hullemaks. «Hambapasta läheb keti lülide sisse ja hiljem ei saa seda kätte. Pasta läheb mustaks ja mustuse saab kätte vaid siis, kui ketti kuumutada ja uuesti pesta,» kirjeldas kullassepp.

Nõudepesuvahendi, seebi ja piirituse seguga võib puhastada hõbedast ja kullast kette, sõrmuseid või ka hõbedast lauanõusid. «Hõbeehet ei tohi kindlasti jätta nuuskpiirituse lahusesse, kuna see võib mustaks tõmbuda,» õpetas Merisalu, kes ei soovita vääriskividega ehteid üldse lahusesse panna – kivi võib tuhmuda ning hambahari kriimud sisse kraapida. Kivisid ja ka looduslikke pärleid peaks hoopis aeg-ajalt pehme lapiga poleerima. «Ka peegelsiledaid ehteid tuleb lapiga, mitte harjaga nühkida,» lisas Merisalu.

Proovisime seebi, nuuskpiirituse ja nõudepesuvahendi segus puhastada ka üht 20 aasta vanust filigraanripatsiga hõbeketti, mis on niiskuse tõttu kohati roheliseks oksüdeerunud ja tuhmunud. Puhastamist ootavad ka umbes sama vana ümar hõberipats, millel samuti rohelised täpid, ning 1960ndatest pärit pruunikas pronksehe, mis omal ajal oli kuldkollane.

Filigraanripatsiga hõbekett läheb hambaharjaga nühkides küll veidi heledamaks, kuid rohelised täpikesed maha siiski ei tule. Niisamuti on lood ka hõbedast ripatsiga. Pronksehte välimus ei muutu pärast nühkimist üldse – veidi vähem on ketil tunda rasvakihti, kuid ka see pole täiesti kadunud.

«Nii määrdunud ehete puhul läheb paratamatult vaja midagi kangemat,» tunnistas Merisalu, kelle sõnul sobibki vee, seebi, nuuskpiirituse ja nõudepesuvahendi lahus uuemate ehete puhastamiseks. Väärisehteid võiks niimoodi puhastada iga kolme-nelja kuu tagant, et nad pikalt läikivana püsiks.

Hõbedast kõrvarõngas, mis on uuem ega ole aastakümneid mustust kogunud, lähebki hambaharjaga nühkides pea täiesti puhtaks. Pärast loputamist tuleb ehteid kindlasti korralikult kuivatada.

Seejärel võtsime appi spetsiaalse juveelipoes müüdava lahuse, mille koostist pakendil kirjas pole, kuid mida müüakse nii kuld- kui ka hõbeehete jaoks. «Neil, kellel on kodus palju hõbeehteid, võiks ka see lahus olla,» soovitas Merisalu. Tema sõnul säilib puhastusvedelik kaua ning selle hind jääb viie euro kanti.

Merisalu kastis esmalt lahusesse mustaks tõmbunud hõbelusika ja hoidis seda mõned sekundid otsapidi vedelikus. Kemikaal võttis silmapilkselt maha kogu mustuse ning kui mõned kriimud kahe silma vahele jätta, on lusikas pea uhiuue ilmega. Lusika vart proovisime puhastada koduse seebilahusega, mis tegi lusika ka puhtaks, kuid alles pärast pikka nühkimist.

Ümar hõberipats muutus lahuses samuti heledamaks ning hiljem hambaharjaga nühkides tulid maha ka rohelised oksiiditäpid. Filigraanripatsilt ei taha roheline oksiidirant aga kuidagi ära tulla ning Merisalu kinnitusel on siin vaja kasutusele võtta juba spetsiaalsed kullassepa nipid. «Hõbedast filigraanehte saab kullassepp tegelikult täiesti valgeks,» lubas Merisalu, kelle sõnul algab eseme puhastamise hind kolmest eurost.

Esmalt lõõmutas kullassepp filigraanripatsi ja selle keti gaasipõletiga üle. «Leek peab olema väga õrn. Keti lukku ei tohi kuumutada, sest see ei tohi pehmeks muutuda,» rääkis Merisalu. Õhku tõusis tahma ja halba lõhna. «See on kõik tegelikult mustus, mida koduste vahenditega ikkagi kätte ei saa,» selgitas kullassepp.

Kuumutamisega kadus roheline oksiidirant, mis muutus veidi hallikamaks kui ülejäänud ehe. Edasi rändas ehe mõneks minutiks sooja vee ja sidrunhappe lahusesse, kus filigraanripats veelgi heledamaks muutus. Veel pani Merisalu ripatsi terasest kuulidega täidetud trumlisse, mis rappudes ehet poleeris. Pärast viit minutit nägi filigraanripats välja peaaegu nagu 20 aastat tagasi, kuid Merisalu hinnangul võiks kett trumlis rappuda umbes 20 minutit.

Enamasti puhastab kullassepp ehteid aga hoopis ultrahelivannis, kus on peale vee spetsiaalne nuuskpiirituse lahus. Vibreerivas vannis läheb vesi soojaks ning kerge vibratsiooni ja keemilise lahuse mõjul eemaldub mustus ehtelt.

Merisalu sõnul ei tee õige puhastamine ehtele liiga, küll aga võivad ehteid rabedaks muuta näiteks väävlit sisaldavad salvid.

Nõuandeid

•    Kuld- ja hõbekettide puhastamiseks sobib nõudepesuvahendi, seebi, nuuskpiirituse ja vee lahus.

•    Kette võid hõõruda pehme hambaharjaga.

• Pärleid ja kive tuleks puhastada õrnalt poleerimislapiga.

•    Ära jäta hõbeehet nuuskpiirituse lahusesse ligunema.

•    Teraline sooda võib ehtepinda liialt kraapida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles