Maakaupa hindavad naised tahavad talunikke jalule aidata

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klient Lembe Lember tuli koos tütre Bertaga tellitud kauba järele.  Tagaplaanil rõõmustab Irena O’Connell.
Klient Lembe Lember tuli koos tütre Bertaga tellitud kauba järele. Tagaplaanil rõõmustab Irena O’Connell. Foto: Priit Simson

Kaks noort südi naisterahvast on loonud ühenduslüli oma toodangu turustamisega kimpus olevate väiketalunike ja maakaupa hindavate linnainimeste vahel, võimaldades värsket toidukraami interneti kaudu tellida.



Teisipäev on omalaadse veebipoe maakaup.com kundedele rõõmupäev, kui Tallinna eri kohtades saab kindlatel kellaaegadel kätte otse tootjatelt tulnud juur-, puu- ja köögiviljad, täitsterajahud ja külmpressitud toiduõlid, kartulid, mahlad, moosid, siirupid, kartulid, piimatooted. Ja seda kõike veel soodsa hinnaga.



«Nad tõesti mõtlevad, kuidas saaks inimestele odavamalt kaupa kätte anda, mitte nii nagu suurtes kettides, kus taluniku hind pannakse kahe- ja kolmekordseks. Selles mõttes on nad väga tublid,» kiitis algatust üks kauba tarnijaist, Kaarli talu peremees Mart Lepik.



Igal nädalal maakauba veebilehelt midagi tellinud Eneli Erilaid, kes on muidu ka ökopoodide külastaja, kasutabki seda võimalust peamiselt mõistliku hinna tõttu.



Südamega asja juures


Algatuse taga on kaks naist – Irena O’Connell ja Sirkka Pintmann, kes enda sõnul ostsid varem sageli head toidukraami e-posti listide kaudu. Idee sai O’Connelli väitel alguse sellest, et kodus leiva küpsetamiseks vajaminevat kvaliteetset jahu tuli ükskord kolm nädalat oodata, sest keegi ei saanud sellele järele minna. «Mul oli kõik makstud ja ma olin täitsa hulluks minemas, venitasin muudkui leiva küpsetamisega,» rääkis ta.



See vahejuhtum pani idanema mõtte, et talukaupade mugava kättesaamise nimel tuleks ise midagi ära teha. Nii saigi loodud veebileht maakaup.com, kus soovitud kaubad välja valinud klient peab täitma tellimisvormi, seejärel toodete eest ülekandega tasuma ning saab siis kaubajagamispäeval kõik korraga kätte.



Veebipoe peamised koostööpartnerid on Väike-Maarjas asuv Kaarli talu, Võrumaal asuv Taarapõllu talu, Peipsiveere köögiviljaühistu, Kuusalu vallas asuv Palu mesindustalu, lisaks mitmed väiksemad tootjad ja intellektipuuetega noori ühendav Pahkla Camphilli küla, kus tegeldakse biodünaamilise maaviljelusega.



Just Pahkla Camphilli küla, kust saadakse piimatooteid, on üks nendest, kelle pärast on veebipoe taga oleva MTÜ Elu Helgem Pool juurde loodud ka heategevuslik ühendus Maakauba klubi. See aitab ellu viia O’Connelli ja Pintmanni suuremat missiooni – aidata väiketalunikke, kel esialgu pole veel kauplemisluba.



Abi väiketalunikele


O’Connelli selgitusel toetavad klubi eeskirjaga nõustujad rahaliselt teatud väiketalunikke ja saavad selle eest kingitusi talutoodangu näol. Pintmanni sõnul on tegemist talunikega, kel pole veel kõiki vajalikke lube toodangu müügiks. Maakauba klubi tagab neile sissetuleku, mis võimaldab areneda.



Praegu tegutsevad naised oma missiooni nimel siiski veel kahjumiga ning saavad ligi 30 tellimust nädalas. Püsima jäämiseks oleks O’Connelli sõnul vaja umbes kolm korda rohkem tellimusi.



«Meie eesmärk on mitte peale maksta ja samas näha Eestimaal ilusaid värvitud talusid, kus lehmad rõõmsalt rohtu söövad ja rahulikud lapsed punapõsksena kasvavad,» rääkis O’Connell.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles