Rootsi smugeldatakse jõudsalt tõukoerte kutsikaid

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mopsid.
Mopsid. Foto: Panther Media / Scanpix

Rootsi tolli ja põllumajandusameti hinnangul tuuakse Rootsi igal aastal illegaalsel teel umbes 2000 tõukoerte kutsikat, kes ohustavad teisi koeri marutaudiga.

Loomade õiguste eest võitlejad on juba pikka aega rääkinud, et Ida-Euroopa «koerte tehased» aretavad koeratõuge, mis vastavad Rootsi-suguste trenditundlike tarbimisühiskondade viimastele moeröögatustele, kirjutab The Local.

Rootsi kennelklubi pressiesindaja Hans Rosenberg ütles telekanalile TV4, et kutsikaid väärkoheldakse juba tehases ning ka kitsas auto pagasiruumis üle piiri toimetades. «See on kohutav. Alguses nad kasvavad üles jubedates tingimustes, seejärel smugeldatakse neid kinni seotuna ja kohvrisse pressituna,» nentis mees.

The Local kirjutas varem sel aastal, et kutsikate illegaalne riiki toomine ei ole midagi enneolematut, kuid aja jooksul muutuvad veetavate koerade tõud vastavalt sellele, millist tüüpi koera rootslased parasjagu eelistama on hakanud.

«Rootsis ei olnud piisavalt chihuahua kasvatajad, kui nad populaarseks muutusid,» sõnas loomakaitsja Siw Ågren. «Nii et sellest sai salakaubavedajate jaoks tulus turg.»

«Varem me nägime rohkem chihuahuasid. Nüüd on liikumas palju mopse ja Prantsuse buldoge ja see peegeldab ilmselt seda, mis on moes,» teatas põllumajandusameti töötaja ja lisas, et Rootsis ei ole marutaudi ning võimud soovivad, et see ka nii jääks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles