Marjaturist korjab oma maasikad ise

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikakorjajad.
Maasikakorjajad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Mitmed maasikakasvatajad pakuvad usinatele võimalust osta marjad märksa odavama hinnaga otse põllult varre otsast.

Tartumaal asuv Lemmatu marjatalu avas isekorjamise põllu 14. juunil. Lemmatu marjatalu perenaine Kärt Karhunen rääkis, et nemad on isekorjamist pakkunud juba 2004. aastast alates. Huvilisi leidub piisavalt. «Peamiselt tullakse meie juurde ikka moosimarja korjama. Kogused algavad viiest kilost,» ütles naine.

Maasika hind sõltub põllust ja aastast – praegu saab Lemmatu marjatalu põllult kilo marju ise korjates kätte 1,2 euroga, kuid see võib ilma järgi veel muutuda. Korjajate jaoks on eraldi põllud, kus marjad on küpsed.

Tulekust pole vaja ette teatada. «Sellel nädalal saab maasikaid korjata iga päev kella 14–20. Tuleb võtta oma nõud kaasa, need kaalutakse ja arvestatakse pärast kaalust maha, ja siis antakse korjajale vagu kätte,» selgitas perenaine Karhunen. Maasikaväljad on avatud juuli lõpuni või nii kaua, kuni marju leidub.

Ka teine Tartumaal asuv maasikatalu Marjamaa on varasemal neljal aastal isekorjamist pakkunud, kuid tänavu veel mitte. «Võib-olla hiljem saab jälle, kui peamine korje on ära olnud,» ütles Marjamaa talu perenaine Maria Oks.

Marjamaa talul pole korjajatega nii häid kogemusi. «Igaüks tahab ikka suuri maasikaid, väiksed marjad jäetakse alles ja see ei ole meile hea. Korjajaid oli ka küllaltki palju ja suur osa tahtis õhtuti korjata, aga meie jõud ei käinud sellest enam üle, energiast jäi lihtsalt puudu,» selgitas perenaine ja nentis, et korjajatega tegelemine võtab oma aja.

Mullu kujunes Marjamaa talu ise korjatud marjade hind nii: aluseks võeti korjatava marja hind Tartu turul, sellest lahutati kümme protsenti ja korjaja töötasu.

Marjamaa talu reklaamis oma teenust kui marjaturismi, mis sobib inimestele, kes soovivad linnakärast eemale, nautida aktiivset puhkust ja kelle jaoks on oluline, et talvel söödavate hoidiste marjad on korjatud puhtast loodusest.

Isekorjamise teenust pakub ka Tiskre külas paiknev Rabakivi talu, kes rõhutab, et korjata tuleb ainult etteantud peenralt ning noppida tuleb järjest kõik küpsed marjad, sest korjamata jäänud marjad küpsevad üle. Saue vallas asuvas Raja talus tuleb ise korjata vähemalt viis kilo ning peenrale ei tohi võtta kaasa lemmikloomi.

Veel saab ise maasikmarju korjata Jõgevamaal Tori talus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles