Tööinspektsioon: ära tee enne jaanipäeva ületunde

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ületundide tegemine. Illustratiivne foto.
Ületundide tegemine. Illustratiivne foto. Foto: Panther Media / Scanpix

Tööinspektsiooni teavituse peaspetsialist-nõunik Niina Siitam tuletab meelde, et kui juhtud töötama 22. juunil, siis peab tööpäev lõppema kolm tundi tavapärasest varem.

23. juuni ehk võidupüha on üks nendest päevadest, millele eelnev tööpäev on töölepingu seaduse paragrahvi 53 alusel tavapärasest lühem. Kui töötaja töötab 22. juunil, võib ta arvestada, et tema tööpäev lõppeb 3 tundi tavalisest varem.

Tööpäeva lühendamisele on õigus kõikidel töötajatel, sõltumata sellest, mis tööd ta teeb, kuidas tema tööaega arvestatakse või kui pikk on tema tööpäev.

Pühade-eelsed tööpäevad võivad olla tavalisest pingelisemad ja tööpäeva lühendamine ei ole tööandja arvates võimalik. Siin tuleb teada, et tööandjal ei ole õigus ühepoolselt otsustada jätta tööpäev lühendamata. Kui see vajadus siiski on ja töötada tuleks ka sel päeval tavapärase tööajaga, on tööandjal õigus rakendada töötaja tööle ületundidega üksnes viimasega kokkuleppel. Kokku peaks leppima ka selles, kuidas ületunnitöö hüvitatakse, kas vaba aja võimaldamise või rahalise hüvitusega.

Teadma peab ka seda, et pühade-eelsel päeval töötatud ületunde ei tohi tasaarvestada töötundidega muul ajal, näiteks lugeda 22. juuni tavapäraseks tööpäevaks ja lühendada 3 tunni võrra tööpäeva muul ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles