Eestlaste jaaniostud: kodumaine õlu, grillvorst ja kaasaskantav grill

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toorvorstid ja tomatid kuuluvad lahutamatult Eesti jaanipäeva menüüsse.
Toorvorstid ja tomatid kuuluvad lahutamatult Eesti jaanipäeva menüüsse. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Eesti suurpoodide kinnitusel ostetakse jaanipäeva eel kõige enam grillvorsti, kobartomatit ja õlut. Hästi lähevad kaubaks ka tuletikud ja hauaküünlad.

«Enne jaanipühi on märgatavalt tõusnud kodumaiste grillvorstide müük. Neist populaarseimad on Rakvere ja Maagi tooted,» rääkis Rimi pressiesindaja Katrin Bats. Ka ostetaks palju nii klassikalist  šašlõkk kui ka kana oma, aga ka Rakvere grillribi.
Samuti on enimmüüdavate toodete hulgas ketšupid ja Saku õlled. «Tunduvalt on tõusnud juba ka grillsöe, süütevedeliku ja ühekordsete nõude müügid. Jaanipäeval nende müük mõistagi tõuseb veelgi,» rääkis Bats.

Prisma poodides ostetakse enim maitsestamata šašlõkikuubikud ja toorvorste, köögiviljadest tomatit ja kurki. «Kui vaadata jooke, siis kõige enam ostetakse loomulikult õlut ja troonivad siin kõrvuti Saku ja A le Coq. Seejärel tuleb Long Drink ning kali,» rääkis Prisma pressiesindaja Kadri Lainas. Samuti lähevad jaaninädalal hästi kaubaks grillid, grillsöed ja grillrestid. Grillidest ostetakse enim kaasaskantavat grilli.

Maximast ostetakse jaanipäeva eel kõige enam kobartomatit, seakaelakarbonaadi ja kurki. Müügitabeli tippu mahuvad ka broilerilihast šašlõkivorst, Alexandri õlu, kondita sea-abaliha, grillsüsi, kanafileešašlõkk, aga ka arbuus ja kali Tanheiser.

«Eks jaaniaja ostukäitumise määrab paljuski ära ilm - kui on ilus, soe ja kuiv, on vaieldamatuteks müügimenukiteks mitmesugused joogid ja grillitav toidukraam (nt erinevad šašlõkid, vorstid, lõhe). Kui ilm nirum, kannatab ka tarbimine,» tõdes ETK pressiesindaja Andres Lember. Tema sõnul selguvad selle aasta trendid alles pärast jaani, aga eelmisel aastal müüdi jaaninädalal kõige enam lisaks kilepiimale,  A.Le Coq Premiumi ja Saku Originaali. Palju osteti ka kohukesi, Meieri hapukoort ja tuletikke, saia, arbuusi ja mune. Esikümnesse mahtusid ka hauaküünlad.

«Vaieldamatud müügihitid on ka grillitavad toidukaubad, kuid kuna tarbijate maitsed nende valikul on väga erinevad ja valik on ETK poodides lai, ei tõusnud ükski konkreetne liha- või kalatoode mullu jaaninädalal esikümnesse, küll aga oli sellele üsna lähedal nt värske lõhefilee,» rääkis Lember. Samas tõdes ta, et kui kõigi erinevate šašlõkkide ja grill-lihade müük kokku lüüa, siis on neile edetabeli tipus jaaninädalal koht kindlustatud.

«Jaanimüügid  tänase seisuga veel välja ei joonistu, lõkkekõrvast ostetakse peamiselt reedel ja laupäeval. Edetabelist leiab praegu piima, tomati, kurgi, hapukoore, arbuusi, banaani, jäätise, sea välisfilee, õlled ning viina,» rääkis Selveri pressiesindaja Annika Vilu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles