Lugeja küsib: kas vahtraid kimbutab uus haigus?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirju vaher pealinna Tehnika tänaval.
Kirju vaher pealinna Tehnika tänaval. Foto: Lugeja pilt

«Märkasin Tallinnas Pärnu maantee viadukti juures kummalisi vahtraid, mille osad lehed olid rohelised ja teised kirjud. Sarnast puud, tõsi küll, sel oli vaid üks oks kirju nägin eelmisel suvel ühe maantee ääres. Kas tegemist on mingi uue taimehaigusega?» küsib lugeja.

Vastab Tallinna botaanikaaia dendroloog Olev Abner.

See pole üldsegi mitte kummaline vaher. See on juba õige ammu, aastal 1903, Sotimaal Stirlingis leitud kirjulehine hariliku vahtra sort 'Drummondii', millel lehe keskosa on roheline ja serv kollakasvalge. Nimi on pandud sordile puukooli nime järgi.

Paljundatakse kirjulehist sorti pookimisega. Vahel toimub puu võras iseeneslik pärilik muutus, mille tagajärjel taas lehed omandavad normaalse ühtlase rohelise värvuse. Rohelise värvusega lehtedega oksad, mis on suurema juurdekasvuga kui valgekirjude lehtedega oksad, tuleks võrast välja saagida, et sorditunnused puul alles jääksid.

Harlikke vahtraid 'Drummondii' on istutatud näiteks Tehnika tänava äärde Pärnu mnt viadukti lähedusse. Ka seal võib jälgida osadel okstel lehtede muutumist tavaliseks roheliseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles