Veterinaar- ja toiduamet: grilli ohutult

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grillvorstid.
Grillvorstid. Foto: SCANPIX

Veterinaar- ja toiduamet tuletab enne jaanipäeva meelde viit põhimõtet, mida grillimisel tasub meeles pidada.

Pese käed

Enne toidu valmistamist tuleb pesta käed. Käed tuleb korralikult pesta ka peale toore kala, liha või lihatoodete käsitlemist. Kui sul ei ole kätepesuks piisavalt vett, kasuta käte puhastamiseks apteegis müüdavaid ühekordseid desinfitseerivaid salvrätte. Võimalusel ära puutu kätega toorest liha või marinaadi ning aseta liha või vorstid grillile kasutades kahvlit või muid grillitarvikuid.

Hoia liha jahedas

  • Hoia toores liha, lihatooted ja muud kiiresti riknevad toidud jahedas (+2-+6 kraadi).
  • Pea meeles, et ka vaakumpakendis ning marineeritud tooted tuleb hoida jahedas. Ära kasuta „kõlblik kuni“ tähtaja ületanud tooteid!
  • Hoia toitu jahedas kuni grillimiseni ja võta jahedast välja vaid nii palju, kui korraga tarbida jõuad.
  • Kui sul ei ole võimalik kasutada külmkappi, jahutuskotti või külmakasti, siis osta toit võimalikult grillimispaiga lähedalt, et toit ei seisaks kaua soojas.
  • Toores liha, hakkliha, kala jm küpsetamist vajavad tooted tuleb hoida teistest toitudest eraldi. Säilita toit võimalusel pakendites, et vältida toore liha ja lihatoodete kokku puutumist muude toitudega.

Küpseta õigesti

  • Hakklihast valmistatud kotletid, sea- ning linnuliha tuleb korralikult läbi küpsetada, et võimalikud haigustekitajad häviksid. Ära maitse toorest hakkliha või kotletitainast!
  • Ära siiski ka üle küpseta, sest kõrbenud toidus leidub samuti tervisele kahjulikke ühendeid- PAHe. Samal põhjusel ära viska toidu küpsetamisel grilli või lõkkesse käbisid.
  • Kasuta süütevedelikku kasutusjuhendi kohaselt.

Hoia toores ja valmis toit eraldi

  • Hoia ära võimalik bakterite levik toorest toidust valmistoidule. Toore liha ja lihatoodete hoidmiseks ja lõikamiseks kasuta eraldi lõikelaudu, taldrikuid ja kausse.
  • Toore toidu hoidmiseks kasutatud nõud tuleb enne korralikult pesta, kui asetad sinna juba küpsetatud toitu.
  • Ka grillides ära puutu juba küpset liha grilltangidega, millega oled tõstnud toorest liha. Õige on küpse liha tõstmiseks kasutada puhtaid tange, kahvlit või labidat.
  • Ära lõika salatit samal lõikelaual, millel oled lõiganud või hoidnud toorest liha või kala.
  • Pese enne salati valmistamist hoolikalt käed.
  • Pese hoolikalt puu- ja juurviljad, eriti kui sööd neid toorelt.

Serveeri kohe

  • Ära säilita toitu soojas ning ära serveeri kaua peolaual seisnud ning järgi jäänud toitu uuesti. Toidu hoidmisel soojas hakkavad juba 1-2 tunni jooksul bakterid kiiresti paljunema.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles