Uuring: tulevikus mahub ühele DVD-le viiskümmend tuhat filmi

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
DVD-plaadid.
DVD-plaadid. Foto: Panther Media / Scanpix

Austraalia riikliku teadusagentuuri teadlased uurisid, kuidas säilitada iga sekundiga juurde tulevat infot ja leidsid, et tulevikus võiks DVD-plaat mahutada tuhat terabaiti andmeid.

Teadupoolest mahub praegu CD-le ja DVD-le küllaltki vähe informatsiooni – optilisele plaadile salvestatavad andmed kodeeritakse ühtedeks ja nullideks ning kantakse laserkiirega väikeste lohukeste kujul plaadi pinnale. Lohkude mõõtmed panevad plaatide mahtuvusele piirid, kirjutab Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

Austraalia riikliku teadusagentuuri teadlane Richard Evans otsustas kasutada kahte erineva lainepikkusega valguskiirt eraldi suunatuna – kui kiired pandi kattuma, toimus andmete kirjutamine vaid väga kitsas piirkonnas.

Sel moel kirjutatud DVD-plaadile mahtus tavapärase 4,7 gigabaidi asemel terve petabait ehk tuhat terabaiti infot. See on ligikaudu 50 000 kõrglahutusega filmi või kümmekond aastat heakvaliteedilist videot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles